Ce va decide summitul UE pentru Ucraina

Summitul CPE. Sursa foto: www.facebook.com/EPCMoldova/

În declaraţia finală a summitului ar fi inclusă prevederea că nu se poate decide asupra viitorului Ucrainei fără Ucraina. Dar la summit va lua cuvântul şi Viktor Orbán.

Agresiunea rusă din Ucraina, sicutată la summitul UE

Ca la aproape fiecare summit UE din ultimii doi ani, agresiunea rusă împotriva Ucrainei va fi cel mai important punct de pe ordinea de zi a reuniunii de joi a liderilor de la Bruxelles.

Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre vor discuta mai întâi despre cele mai recente evoluţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după care discuţiile se vor derula în propriile lor cercuri.

În proiectul declarației finale obținute de ziarul ungar "Népszava" se precizează că fără Ucraina nu se poate decide asupra viitorului Ucrainei, iar statele membre vor continua să ofere tot sprijinul țării est-europene atât timp cât este necesar și cât de intens este necesar.

Un înalt diplomat al UE a confirmat ziariştilor că președintele Consiliului șefilor de stat și de guvern ai statelor membre, António Costa, crede ferm că Ucraina trebuie să învingă și să câștige războiul. Uniunea Europeană va oferi peste 30 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei anul viitor.

Migrația, alt subiect fierbinte

Participanții la summit vor discuta despre migrație, pledând pentru adoptarea unui regulament care să permită repatrierea rapidă a celor aflați ilegal pe teritoriul statelor membre, document ce urmează să fie propus de Comisia Europeană, la începutul anului 2025.

Un alt punct de dezbatere la acest summit va fi extinderea UE, după ce, datorită eforturilor președinției ungare rotative a UE, procesul de aderare a țărilor din Balcanii de Vest a fost oarecum impulsionat până la sfârșitul anului. Statele membre au încheiat trei capitole de aderare la conferința interguvernamentală desfășurată cu Muntenegru, în timp ce altele noi au fost deschise cu Albania.

Şi Serbia poate face un pas înainte, după ce cei 27 au solicitat printr-o scrisoare oficială Guvernului de la Belgrad să își prezinte poziția de negociere asupra unora dintre dosarele care urmează să fie deschise.

În proiectul declaraţiei finale, liderii își exprimă îngrijorarea cu privire la acțiunile Guvernului georgian, pe care le numesc contrare valorilor și principiilor pe care se bazează UE.

UE despre Ucraina și Georgia

Uniunea Europeană este pregătită să susțină aspirațiile europene ale poporului georgian și drumul țării către aderare, dacă autoritățile își schimbă comportamentul actual, se mai arată în textul proiectului.

În schimb, la întâlnirea de luni a miniștrilor de externe ai statelor membre, Ungaria și Slovacia le-au împiedicat să adopte sancțiuni împotriva oficialilor de stat georgieni și a liderilor de poliție implicați în reprimarea brutală a protestelor care au început în noiembrie.

„Acesta este primul meu veto ungar, dar probabil nu este şi ultimul”, a declarat după întâlnire Kaja Kallas, noul "ministru de externe" al UE care a preluat funcția la 1 decembrie.

La sfârșitul summitului de o zi, Viktor Orbán va relata despre rezultatele președinției ungare rotative a UE, funcţie care a fost îndeplinită de Ungaria de la începutul lunii iulie. Ungaria va preda ștafeta Poloniei la sfârșitul lunii decembrie, potrivit Nepszava.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)