Atunci când vremea se răcește și începe să ningă, șoferii trebuie să ia în considerare schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă. Deși nu există o dată limită până la care acestea trebuie schimbate, în anumite situații, șoferii riscă amenzi.
Atunci când circulă pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, șoferii ar trebui să aibă anvelope de iarnă.
Când trebuie puse cauciucurile de iarnă
Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă trebuie montate atunci când apare poleiul sau când începe să ningă. Prin urmare, nu contează data calendaristică, ci doar dacă circulă pe un drum acoperit de gheață, polei sau zăpadă.
Dacă sunt surprinși de polițiști fără aceste cauciucuri de iarnă, șoferii riscă amenzi de între 1.305 lei și 2.900 de lei. În plus, se poate reține certificatul de înmatriculare.
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.
„Independent de ceea ce ne spune legislația, un conducător auto conștiincios ar trebui să știe că, sub temperatura de 10 grade Celsius, anvelopele pe care le-a utilizat în timpul verii nu mai prezintă același grad de siguranță rutieră”, a explicat inginer Cristian Bucur, directorul tehnic al RAR.
Ce anvelope sunt potrivite pentru iarnă
De asemenea, potrivit Registrului Auto Român, toate anvelopele, indiferent de cum sunt acestea marcate, „îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”.
El pot fi marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – din engleză mud and snow), și sunt notate sub forma: M+S, M.S. sau M&S.
Important de știut pentru șoferii este și faptul că aceste cauciucuri de iarnă sunt potrivite doar pentru sezonul rece, astfel încât în vară, acestea trebuie din nou schimbate. Polițiștii pot aplica amenzi dacă îi surprind pe șoferi cu anvelope nepotrivite pentru sezonul în care se află.
Registrul Auto Român precizează că denumirea „all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României.