Ce trebuie să știe românii care nu au contract de muncă. Apar noi reguli la sistemul de asigurări sociale

Sursa foto: Arhiva EVZ

Apar noi reguli în sistemul de asigurări sociale, astfel încât și persoanele care nu au un contract de muncă să poată beneficia de anumite drepturi, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern în ultima ședință.

Prin urmare, persoanele care nu au contract de muncă pot și ele să se înscrie individual în sistemul de asigurări sociale de stat pentru a beneficia de dreptul la asigurări medicale şi la concedii plătite.

Potrivit noilor modificări, venitul lunar ce urmează să fie înscris în contractul de asigurare nu va putea depăși valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice tip de concediu medical.

Noi modificări la asigurările sociale

Proiectul a trecut recent de Executiv, iar inițiatorii proiectului de ordonanță au subliniat că există o discrepanță între suma de contribuții și banii plătiți ca indemnizație. Tocmai de aceea venitul lunar nu va mai putea depăși valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice fel de tip de concediu medical, inclusiv pentru cel de sarcină sau lăuzie.

De asemenea, venitul menționat trebuie să fie același cu cel înscris în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație.

Noul proiect are ca scop implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, astfel încât fondurile alocate în acest domeniu să fie gestionate cât mai bine.

De reținut este că toate contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență vor fi modificate prin acte adiționale, prin notificarea Casei de Asigurări de Sănătate.

Românii cu salariu minim, în creștere

Anul 2023 a debutat cu un număr record de români plătiți cu salariul minim pe economie. Potrivit statisticilor, în România, 1,897 milioane de români primesc salariul minim pe economie, fiind înregistrată o creștere de 52% comparativ cu finalul anului trecut. Dintre cei aproximativ 2 milioane de români plătiți cu salariul minim, 342.678 lucrează pe șantier.

În acest domeniu, românii sunt plătiți cu 4.000 de lei brut, sumă care include impozitele și contribuțiile la sănătate și pensie, adică angajatul ia mult mai puțini bani în mână.