Ce trebuie să facă românii care vor carte de identitate electronică. Fiecare cetățean va avea propria mapă virtuală

Ce trebuie să facă românii care vor carte de identitate electronică. Fiecare cetățean va avea propria mapă virtuală Prima buletin electronic se va putea obține gratuit. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cartea de indentitate electronică va aduce mai multe noutăți pentru cetățenii români. Este vorba de mapa electronică. Persoanele care vor să aibă buletin electronic trebui să urmeze o serie de pași.

Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, a spus care sunt toți pașii pe care românii trebuie să îi urmeze pentru a avea cartea de identitate electrinică. Ei vor trebui să prezinte, momentan, certificatul de stare civilă și un document de proprietate sau un act de spațiu de instituțiile statului vor prelua adresa persoanei în cauză. Informațiile acestea vor fi digitale până la sfârșitul anului curent, iar cetățenii care își doresct acest fel de buletin nu vor mai trebui să prezinte aceste acte.

Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va avea o platformă, până la finalul anului 2023, de unde autoritățile vor putea prelua în format digital adresele cetățenilor români. Acest lucru înseamnă că persoana în cauză nu va mai trebui să prezinte nici certificatele de stare civilă și nici documentul privind proprietatea. Totuși, există și excepții în cazul anumitor cetățeni. Este vorba de persoanele din străinătate și care au documente emise de autoritățile din țările în care locuiesc.

„Acestea nu pot fi obținute digital. În acest sens, cetățeanul, la prima prezentare în ghișeu, va trebui să prezinte documentul oficial emis de autoritatea străină pe care noi îl vom scana și îl vom introduce în această mapă pentru ca pe viitor, indiferent de evenimentul de viață pe care îl dorește, o modificare în ceea ce privește numele, adresa, să nu mai fie obligat să prezinte acel document”, a explicat Cătălin Giulescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce înseamnă mapa virtuală

Chestorul de poliție a mai adăugat că este proiectat un nou sistem informatic pentru a evidenția persoanele care au carte de identitate electronică. Acești oameni vor putea să își acceseze mapa virtuală unde vor găsi toate documentele lor. În plus, persoana în cauza poate stabili dacă mai este necesar ca instituțiile statului să stocheze anumite informații.

În plus, această mapă virtuală, care va fi gata cel mai probabil peste 18 luni, va oferi posibilitatea cetățeanului care are carte de identitate electronică să solicite ca domiciliul său să fie schimbat de la distanță. Nu va mai fi nevoie să meargă la un ghișeu. Acest lucru este valabil și în cazul înscrierii reședinței. „Condiția este ca titularul cererii să fie posesor al unei cărți electronice de identitate și să putem să transferăm de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară acel set de date predefinit”, a mai explicat Giulescu.

Chestorul de poliție a enumerat și ceea ce va conține cartea electronică de identitate. Este vorba de un certificat digital cu care persoanele în cauză se vor autentifica în interfețele administrației publice. Aceste certificat se va afla pe suportul de stocare. „Lucrăm în acest moment să expunem, până la finalul acestui an, niște servicii. Putem să ne gândim la cazierul judiciar, putem să ne gândim la anumite servicii expuse de colegii de la Direcția Generală Regim Permise și Înmatriculări. Toate acestea vor fi expuse prin intermediul unui proiect la care colegii mei din minister lucrează”, a adăugat chestorul.