Ce informații se vor regăsi pe noile cărți electronice de identitate. Documentele vor avea un cip pe care vor fi stocate și amprentele titularului

Ce informații se vor regăsi pe noile cărți electronice de identitate. Documentele vor avea un cip pe care vor fi stocate și amprentele titularuluiCărțile de identitate electronice. Sursa foto: Arhiva EVZ

După ce un adevărat „Big Brother” a fost impus în București, astfel că organele puterii de stat pot să colecteze imagini cu fețele oricărui român care se află în trafic, încălcarea intimității se extinde la nivel național. Și, dacă până acum doar infractorii erau amprentați și fotografiați la Poliție, acum va avea parte de un astfel de tratament orice om care vrea să-și schimbe cartea de identitate cu una electronică.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică proiectul de act normativ care prevede schimbarea actualelor cărți de identitate cu cele electronice. Acestea vor avea un cip, o semnătură electronică și vor fi mult mai mici.

Pe parcursul anului trecut, la Cluj, s-a desfășurat un proiect pilot și au emise peste 5.000 de cărți electronice de identitate. Până la finele acestui an, proiectul va fi extins la nivel național. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circulație din 1997.

Contravaloarea eliberării noului act de identitate (67 de lei, în prezent, la Cluj) va fi suportată de stat. „Contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârstă mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, în condițiile și limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului“, se arată în proiectul de act normativ.

Multe schimbări

Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

Poți scăpa de noul „Big Brother” doar invocând motive religioase. Cei care fac asta pot solicita un document fără cip.

De asemenea, locul nașterii și adresa de domiciliu vor fi stocate tot pe cipul cărții eletronice de identitate. În cazul românilor care vor solicita un document fără cip, adresa va fi înscripționată pe spatele documentului.

Noul act de identitate va conține și o semnătură electronică a titularului, fapt care ar trebui să mai reducă birocrația în ceea ce privește relația cu instituțiile statului. De asemenea, documentul va înlocui cardul de sănătate. O altă noutate este că și copiii, indiferent de vârstă, vor putea avea o carte de identitate electronică, dacă părinții solicită acest lucru. Copiii de până la 12 ani nu vor fi amprentanți.

Valabilitatea noilor documente

Potrivit proiectului de act normativ valabilitatea cărților electronice de identate depinde în funcție de vârsta titularului:

  • valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
  • valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
  • valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
  • valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.