Ce surprize ne face vremea în acest weekend și în următoarea lună
- Vasile Dan
- 27 iunie 2020, 07:27
Vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în nord, nord-vest și la munte. Vor fi averse, descărcări electrice, vijelii și grindină.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27°C în depresiunile intramontane și 33°C în regiunile sudice.
În Capitală, vremea va fi călduroasă, cu maxime de 31°C...33°C.
Vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în nord, nord-vest și la munte. Vor fi averse, descărcări electrice, vijelii și grindină.
Cum va fi vremea în luna iulie
În prima parte a lunii iulie vremea va alterna perioadele cu instabilitate atmosferica cu cele în care cerul va fi mai mult senin. Diferențele mari de temperatură (provocate de proximitatea fronturilor atmosferice) vor produce cele mai puternice furtuni din întregul sezon, local se vor semnala vijelii, iar cu totul izolat va cădea grindină de dimensiuni medii și chiar mari. Arealele în care aceste fenomene severe își vor face apariția nu vor fi foarte extinse însă, astfel încât mediile cantităților de precipitații vor fi apropiate de normalul climatologic, chiar ușor deficitare în nord-est și sud-est.
Incidența cea mai ridicată a furtunilor cu descărcări electrice se va manifestă în Crișana, Banat și în vestul Olteniei. Temperaturile vor fi și ele apropiate de media climatologica a perioadei, deși vor există și zile mai călduroase (chiar caniculare), când maximele vor ajunge până la 36-37 de grade Celsius în zonă Luncii Dunării.
A două parte a lunii iulie va aduce o vreme în general frumoasă și caldă în aproape toate regiunile țării. Aversele însoțite de descărcări electrice își vor face apariția doar în mod local și cu precădere în zonele intracarpatice, astfel încât în acest interval cantitățile de apa vor fi preponderent deficitare la nivel național.
Deși (cel mai probabil) nu se vor înregistra temperaturi de peste 38 de grade Celsius, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat datorită umidității ridicate advectate de pe Marea Neagră. În a două jumătate a lunii cauza stabilității vremii o va constitui un maxim de presiune situat în zonă Mării Caspice, iar circulația aerului în troposferă joasă se va face dinspre estul continentului.
Luna august va fi normală termic în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, unde temperaturile se vor situa ușor peste mediile climatologice specifice perioadei. Cantitățile de apa vor fi excedentare aproape peste tot, ploile cele mai consistente urmând să își facă apariția în zonele subcarpatice din sud, dar și în zonă Carpaților Meridionali și de Curbură.