La China 2024 Airshow – care s-a desfăşurat timp de şase zile în orașul sudic Zhuhai, atrăgând aproape 600.000 de vizitatori și strângând peste 280 de miliarde de yuani (39 de miliarde de dolari) în comenzi globale – a fost prezentat şi „robotul multifuncțional patruped anti-terorism”, așa cum îl definește Global Times, bijuteria tehnologiei militare chineze, conceput „pentru a aduce noi niveluri de versatilitate și putere tactică războiului modern”.
Haita de lupi
„ Înainte, – scrie ziarul chinez cu o oarecare satisfacție – roboții avansați erau numiți „câini-robo”, însă acum s-au transformat în „lupi”, deoarece în luptă funcționează ca o haită de lupi”. Posibilele utilizări? „Poate fi trimis la unități de luptă ca echipe individuale sau echipe de operațiuni speciale pentru misiuni de război urban sau de patrulare a frontierei. Poate traversa terenuri complexe, are o capacitate ridicată de a se furişa şi o precizie deosebită chiar și împotriva țintelor în mișcare și poate transporta module diferite pentru diferite funcții”.
„Robo-wolf” este doar cea mai recentă armă dintr-un complex industrial militar care capătă proporții din ce în ce mai gigantice. Și tulburătoare. Aşa cum a scris CNN, Airshow China „a devenit o fereastră publică rară către puterea militară și industrială a superputerii chinezești controlate de comuniști, oferind în acelaşi timp experților internaționali oportunitatea de a-și evalua capacitățile. Multe dintre noile arme ale Chinei sunt văzute ca o încercare de a egala Statele Unite, în timp ce autoritarul Beijing face eforturi pentru a-și moderniza armata și a-și afirma prezența militară în creștere în Asia”.
Avionul stealth
De când se află la putere președintele chinez Xi Jinping – care și-a stabilit obiectivul de a construi o „armată de clasă mondială” până în 2027, când Armata Populară Chineză de Eliberare va sărbători 100 de ani de la înființare – bugetul apărării a crescut ajungând la 1,67 trilioane de yuani ( 230,60 miliarde de dolari) de la 720 de miliarde de yuani cât era în 2013. Statele Unite au cel mai mare buget de apărare din lume, Biden semnând în decembrie un proiect de lege anual pentru apărare de 886 de miliarde de dolari. Anul acesta cheltuielile vor crește cu 7,2%, un „salt” egal cu cel realizat anul trecut.
Printre noile sisteme de arme expuse publicului, a apărut și avionul stealth J35-A. În lucru de mai bine de un deceniu, noul avion de luptă „este văzut ca parte a tentativei Beijingului de a egala capacitățile avioanelor de luptă stealth ale Statelor Unite”. J-35A este al doilea avion de luptă stealth din China, după J-20 care a intrat în serviciu în 2017.
Doar SUA și China au două tipuri de avioane de luptă stealth.
Nava cu drone
Mașina de război chineză investește tot mai mult în drone. Iar modul de transport al vehiculelor fără pilot, conceput pentru a depăși unele limitări tehnice, se schimbă și el. Cu aeronava Jetank sau vasul Orca (cea mai mare navă de război fără pilot din lume), China se concentrează din ce în ce mai mult pe mijloace capabile să desfășoare drone rapid și masiv în orice teatru de război posibil.
Expertul militar chinez Du Wenlong este de părere că ne confruntăm cu „o inovație semnificativă”: odată cu nava cu drone „conceptul de portavion este transferat din mare în aer, permițând desfășurarea a numeroase drone pe câmpul de luptă prin lansarea lor în aer".
La China 2024 Airshow a fost prezentată şi o nouă versiune a rachetei aer-aer cu rază lungă de acțiune PL-15, considerată unul dintre cele mai puternice lansatoare din arsenalul de război al Chinei, cu o rază de acțiune de aproximativ 200 de kilometri și o viteză de vârf de cinci ori mai mare decât cea a sunetului, scrie avvenire.(Traducerea-Rador)