Ministrul a explicat de ce foştii şefi din Poliţia Bacău – chestorul Vasile Oprişan a trecut pe funcţia de consilier în IGPR, iar comisarul şef Adrian Claudiu Tuluc va reveni ca şef al Poliţiei Bacău, el invocând regulamentele interioare din MAI.
“După o astfel de tragedie, cei vinovaţi vor plăti, vă asigur, acest lucru, iar noi trebuie să tragem învăţăminte”, a declarat Bode, scrie news.ro
“Eu am primit un raport preliminar la 48 de ore de la tragedie şi în mai puţin de o oră de ce l-am primit am ieşit public, am comunicat elementele preliminare şi măsurile pe care le-am luat, sesizând unitatea de parchet competentă (…). De asemenea, am dispus înlocuirea şefilor IPJ Bacău, respectiv al Poliţiei Municipiului Oneşti. Pe toate regulamentele noastre interne această înlocuire se poate face pentru o perioadă limitată în timp şi pe o structură similară. În ceea ce priveşte urmărirea penală, indiferent că ocupă o poziţie sau alta, ea merge înainte şi vor răspunde cei care sunt vinovaţi. La mai puţin de o zi după raportul preliminar am mai primit completări şi am mai luat o decizie şi anume aceea ca la nivelul tuturor structurilor Poliţie Române am declanşat un proces de reanaliză a petiţiilor şi sesizărilor fără caracter penal”, a declarat Lucian Bode marţi seară, la TVR.
În ceea ce priveşte eventuala modificare a legislaţiei care prevede că un şef din Poliţie este schimbat în urma unei tragedii precum cea de la Oneşti şi transferat într-o funcţie similară, Lucian Bode consideră că “este o variantă”.

Bode a mai remarcat că “reuşitele” structurilor din MAI “nu sunt suficient de bine prezentate public”

În 1 martie, un bărbat a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti care i-a aparţinut şi pe care l-a pierdut, iar după câteva ore i-a înjunghiat, ambii murind în urma rănilor suferite.
Agresorul a fost împuşcat în picioare de către poliţişti, fiind internat în spital.
În 3 martie, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, referindu-se la intervenţia în cazul crimelor de la Oneşti, că nu s-a reuşit salvarea vieţilor unor persoane aflate în pericol, iar adjunctul IPJ Bacău s-a deplasat cu întârziere la faţa locului, minimizând importanţa evenimentului. Ministrul a mai afirmat că a fost ignorat trecutul autorului crimelor, iar comunicarea cu acesta în timpul intervenţiei a fost defectuoasă. Bode a anunţat înlocuirea conducerilor IPJ Bacău şi Poliţiei Oneşti, precum şi sesizarea Parchetului pentru neglijenţă în serviciu.