Au fost investigate fapte de înșelăciune, fals intelectual și uz de fals care au avut drept urmare creșterea facturilor de gaz pentru consumatorii finali.
Potrivit ministrului Marcel Vela, polițiștii de investigare a criminalității economice din IPJ Alba au efectuat 87 de percheziții în municipiul București și în alte 20 de județe, la sediile unei societăți de distribuire de gaze..
Prețul de vânzare către consumatori ajungea la o creștere de aproximativ 10%.
Percheziţii de amploare în cazul unor companii de distribuţie de gaze naturale bănuite că şi-ar fi înşelat clienţii. Reprezentanţii societăţilor sunt acuzaţi că ar fi falsificat facturile le gaze şi ar fi majorat fictiv, cu 10%, facturile, a anunţat ministrul de Interne, Marcel Vela.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că polițiștii din Alba au investigat mai multe fapte de înșelăciune, fals intelectual și uz de fals la o companie de distribuție a gazelor, în urma cărora facturile au fost majorate cu aproximativ 10%.
La percheziții au participat peste 260 de polițiști din județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud; Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Suceava, Vaslui și din municipiul București.
„Sunt investigate fapte de înşelăciune, fals intelectual și uz de fals, care au avut drept urmare creșterea facturlor de gaze plătite de consumatorii finali. Din cercetări a rezultat că în perioada 2018-2019, la nivelul unuia dintre centrele de operațiuni ale societății au fost modificate anumite documente, raportându-se pierderi mari de gaze naturale, mai mari decât erau în realitate. Prin transmiterea acestor date, societatea de distribuție a gazului a indus în eroare ANRE, iar aceste date au stabilit tarife eronate de distribuție a gazelor naturale”, a declarat Marcel Vela.
Ministrul Vela a mai atras atenția că prin cercetarea acestui caz și descoperirea autorilor dorește să protejeze cetățenii pentru ca aceștia să plătească prețul corect și atenționează toți furnizorii de servicii că vor plăti dacă fac asemenea fapte.
Aşa cum se ştie deja, după 1 iulie 2020, statul nu mai vrea să se implice în stabilirea prețului gazelor naturale pentru consum casnic.
Aceasta fiind situaţia românii trebuie să-şi negocieze singuri contractele. ”În România, 50% dintre gospodăriile înregistrate sunt dotate cu gaze naturale. Este vorba despre circa 3,5 milioane de gospodarii. Parte dintre ele au trecut deja în piața liberă. Și atunci discutăm de circa 3,4 milioane de gospodării care, de la 1 iulie, urmează să treacă în piața liberalizată și vor trebui să își managerieze singuri problema prețului gazelor naturale. Per total, doar 5% din populație înțelege suficient ca să poată negocia în cunoștintă de cauză”, a precizat Dumitru Chisaliță, președinte al AEI – Asociația Energia Inteligentă, informează Agerpres.