Evenimentul Zilei > Politica > Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE
Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE

Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE

Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că alegerile anticipate sunt o soluție prevăzută în Constituție, dar că ele decurg dintr-o criză politică majoră, iar el nu își dorește să se ajungă la o asemenea situație.

„Alegerile anticipate sunt o soluție prevăzută de Constituție, dar până atunci, trebuie să intrăm într-o criză profundă și în niciun caz nu îmi doresc așa ceva vreodată, dar ele (alegerile anticipate – n.r) nu pot fi excluse ”, a precizat Iohannis la sosirea la sediul Consiliului European.

Întrebat dacă are un posibil nume de premier, șeful statului a subliniat că „voi avea discuţii luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie (…) Am chemat pe toată lumea, toată lumea însemnând toate partidele parlamentare, desigur. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane”.

Întrebat ce va face cu demisiile miniştrilor care au ajuns deja la Cotroceni, având în vedere că mulţi miniştri şi le retrag pentru că vor să asigure interimatul, Iohannis a răspuns că „am văzut că a apărut o mare discuţie, mare despre demisii. Este inutilă. Un ministru este în funcţie până când ori îl eliberez prin decret, ceea ce n-am făcut încă, sau se validează un nou Guvern votat de Parlament şi atunci activitatea vechilor miniştri încetează din oficiu. Deci, toată discuţia este artificială. Cred că este evident pentru toată lumea că n-o să mă apuc să numesc miniştri pentru două zile. Aşa ceva nu se face. Miniștrii să își vadă de treabă”.

Întrebat cum ar trebui să fie viitorul premier, șeful statului a răspuns că „integru, fără probleme penale, care mă convinge că are capacitatea să conducă un guvern și cu o majoritate parlamentară în spate”.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 22 – 23 iunie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, urmând să aibă și o întâlnire bilaterală cu omologul său francez, Emmanuel Macron.