Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu a discutat despre posibilitatea unei sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu reforma pensiilor speciale și a oferit o explicație privind aplicarea acesteia peste cinci ani.
Vorbind despre o posibilă sesizare pe reforma pensiilor speciale, Cătălin Predoiu a spus că el speră ca Înalta Curtea va ține cont și de dezbaterile care au avut loc pe acest subiect.
„Limitele destul de rigide stabilite anterior prin PNRR, dar în același timp spun că prevederile legale vor respecta statul magistratului cu tot ce înseamnă el. Eu cred că înalta Curte ține cont și de dezbaterile care au loc acolo și care, subliniez, nu au legătură cu un caz. Discut această posibilă sesizare la Curtea Constituțională.
Nu ar fi un eveniment inedit, pentru că, în general, Înalta Curtea își manifestă un rol destul de practic, am văzut în ultimii ani. Cine a sesizat Curtea a făcut-o si cu Codurile de procedură penală, unele sesizări au fost respinse, altele admise, până la urmă e un mecanism democratic dar sunt curios să vad și eu care ar fi motivele”, a punctat actualul ministru al Afacerilor Interne.
Măsurile etapizate nu vor bulversa sistemele publice
În cadrul unei întrebări referitoare la posibila decizie de neconstituționalitate și impactul acesteia asupra coaliției, Predoiu a declarat că nu există nicio temere în acest sens. El a menționat că ei au lucrat împreună cu Ministerul Muncii la un proiect care a încercat să îmbine toate cerințele, inclusiv cele stabilite de Comisia Europeană, având la bază Planul Național de Redresare și Reziliență asumat de România și în același timp respectând statutul.
„E important să avem și sisteme funcționale pentru că ar fi absurd să faci o reformă adresată unui stat care nu-și mai poate menține sistemele vitale în funcțiune!, a mai spus Predoiu.
Fostul ministru al Justiției a fost întrebat și de ce reforma se aplică doar peste 5 ani, iar el a argumentat: „Anumite măsuri au fost etapizate tocmai pentru a nu bulversa sistemele. Sunt foarte mulți beneficiari ai pensiei de serviciu care ar putea oricând să plece la pensie și care pur și simplu ar destabiliza funcționarea unor sisteme vitale. Nu a fost o misiune ușoară nici pentru Guvern, nici pentru Parlament”, a mai spus Cătălin Predoiu.