Ce spun analiștii despre varianta Isărescu - premier

Ce spun analiștii despre varianta Isărescu - premier

Guvernatorul BNR o posibilă soluție „salvatoare” vehiculată datorită profesionalismului său.

Redacția „Evenimentul zilei” a lansat, ieri, campania intitulată „Dosar de prim-ministru”, prin intermediul căreia își propune să realizeze o radiografie a celor mai importante personalități din politica românească, ce ar putea ocupa funcția de premier după alegerile prezidențiale din data de 2 noiembrie. Prin acest demers, dorim să le oferim cititorilor noștri și ocazia de a-și exprima opiniile cu privire la numele celor care ar putea conduce guvernul, după scrutinul prezidențial din această toamnă.

De asemenea, vom publica, în ediția de print și online, întrebările pe care le vom primi de la cititori pentru fiecare dintre personalitățile incluse în campania „Dosar de primministru”. Primul episod al campaniei, publicat în ediția de luni a „Evenimentului zilei” a fost dedicat guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, personalitatea publică în care românii au cea mai mare încredere. Vor urma George Maior (miercuri), Cătălin Predoiu (vineri), Călin Popescu Tăriceanu (luni) și Cristian Diaonescu (miercuri).

Numele lui Mugur Isărescu a fost cel mai des vehiculat, în perioadele de criză, pentru poziția de prim-ministru. A ocupato în perioada 1999 - 2000, când economia risca să se prăbușească, iar în 2000 și-a încercat șansa în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sociologul Vasile Dâncu crede că Mugur Isărescu nu va renunța la poziția extrem de bună pe care o are în fruntea Băncii Naționale și pe care și-a consolidat- o prin profesionalism și prin refuzul de a face jocuri sau de a participa la cancanuri politice. Și asta în pofida experienței din 2000 când a preluat funcția de premier și a acceptat să își asume rolul de “salvator al dreptei”, pe fondul tensiunilor dintre partidele desprinse din CDR. “Așa cum singur declară, Mugur Isărescu are o poziție extrem de bună la BNR, reușind să facă din banca națională un fel de oază de stabilitate. A rămas un reper foarte important și a reușit să țină banca departe de jocurile politice în aceste vremuri”, a spus Dâncu.

Societatea caută mereu soluții salvatoare

Referindu-se la motivele pentru care se bucură de credibilitate, numele său fiind mereu vehiculat de lumea politică și de presă fie pentru postul de premier, fie pentru o eventuală candidatură la președinție, sociologul a mai spus că însăși nemulțumirea tuturor guvernelor față de BNR arată că a ținut această instituție departe de influențele electorale. Mugur Isărescu a fost cel care a furnizat mereu analize pertinente despre situația economică și despre obiectivul ade-rării României la zona euro. „Nu cred că va accepta să pice de pe piedestalul pe care se află. Nu cred că se va coborî la condiția de premier”, a mai comentat Dâncu, adăugând că o astfel de ipoteză este cu atât mai puțin plauzibilă cu cât sondajele arată că BNR este o excepție pozitivă atunci când vine vorba despre încrederea românilor în instituțiile publice. Dar societatea caută mereu soluții salvatoare, iar Mugur Isărescu a câștigat respectul opiniei publice prin modul în care și-a construit cariera și a condus BNR.

Politologul Barbu Mateescu crede și el că, în pofida credibilității de care se bucură șeful BNR, acesta nu va accepta să preia funcția de premier după alegerile prezidențiale. „Nu știu dacă va dori să facă acest pas. El a spus mereu că este nevoie de un premier tânăr, energic. Nu știu în ce măsură ar putea fi convins să preia șefia Guvernului, tot așa cum nu a acceptat să fie candidat la președinție”, a declarat Barbu Mateescu. În schimb, analistul crede că premierul care va fi desemnat de viitorul președinte ar putea fi unul care să nu aparțină partidului, deoarece va fi numit pentru o perioadă de doar doi ani. Alegerile parlamentare vor avea loc în 2016 și atunci președintele ar putea numi un lider politic susținut de noua majoritate. El mai spune că această variantă ar fi plauzibilă pentru că s-ar evita astfel situația în care premierul numit după noiembrie să suporte efectul erodării la guvernare până la alegerile parlamentare din 2016.