Americanii nu s-au jucat cu vorbele: „cuib de spioni”, „suspiciuni de furt de proprietate intelectuală”. Ce s-a întâmplat, de fapt, în consulatul Chinei din Houston, în pline tensiuni între Washington și Beijing?
Ordinul guvernului american de a închide, marți, consulatul chinez la Houston (Texas), pe fondul acuzațiilor de spionaj, a intensificat tensiunile dintre cele două puteri.
Ca represalii, China a ordonat, vineri, închiderea consulatului american din Chengdu (în provincia Sichuan).
Aceste incidente cristalizează tensiunile deja foarte mari între cele două țări, accentuate de pandemia coronavirusului.
Ce s-a întâmplat în misteriosul consulat chinez din Houston astfel încât SUA să ia această decizie radicală? În definitiv, faptul că marile puteri se spionează reciproc nu este o noutate.
Iată câteva posibile elemente de răspuns.
Totul a început odată cu publicarea, marți, a unui comunicat de presă al Departamentului de Justiție al SUA .
El anunță rechizitoriul împotriva a doi chinezi, Xiaoyu Li și Jiazhi Dong, într-un dosar de atacuri informatice asupra a sute de companii de înaltă tehnologie, instituții și diferite administrații, pe o perioadă de mai mult de zece ani, în 11 țări, inclusiv în Statele Unite.
Unele dintre organizațiile afectate de aceste cyberatacuri sunt angajate în lupta împotriva Covid-19 și încearcă să dezvolte vaccinuri.
Câteva ore mai târziu, guvernul american a ordonat Chinei să își închidă consulatul din Houston, diplomații fiind anunțați că au 72 de ore la dispoziție să-și facă bagajele.
Motivul dat de Morgan Ortagus, purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat: „pentru a proteja proprietatea intelectuală și informațiile private ale americanilor”.
Ea a adăugat: „Statele Unite nu vor tolera încălcările suveranității noastre și intimidarea poporului nostru de către China.”
Aflat în vizită în Danemarca, secretarul american de stat Mike Pompeo a acuzat China că s-a angajat într-un „spionajul masiv” de date secrete.
Fără să se refere direct la dosarul consulatului din Houston, el a făcut aluzie la cei doi hackeri chinezi.
După anunțul închiderii consulatului din Houston, mass-media locală și locuitorii au declarat că se vede fum în curtea consulatului, unde ar fi fost arse o serie de documente.
Pompierii au sosit la fața locului dar nu au putut intra în curtea clădirii.
„Este este prima dată din 1979 și restabilirea relațiilor dintre China și Statele Unite ale Americii când un consulat chinez a primit ordin de închidere”, subliniază Valérie Niquet, șefa departamentului Asia la Fundația pentru Cercetări Strategice din Franța.
Consulatul din Houston este, de altfel, primul consulat chinez implantat pe teritoriul Statelor Unite.
„Consulatul din Houston este epicentrul furtului de date”, a declarat pentru New York Times, miercuri, David Stilwell, șeful diplomației americane pentru Asia de Est. „El a fost întotdeauna cunoscut că are un comportament subversiv”, a adăugat acesta.
Stilwell a citat exemplul consulului Cai Wei și alor doi diplomați care au fost surprinși după ce au folosit documente false pentru a-i escorta pe călători chinezi până la poarta de intrare pentru un zbor de pe aeroportul George Bush, la 31 mai.
De asemenea, potrivit New York Times, care a avut acces la un document de la poliția americană, mai multe investigații FBI sunt legate de acest consulat, în special cu privire la încercările de a transfera ilegal cercetările medicale.
Pe Twitter, senatorul din Florida, Marco Rubio, a denunțat consulatul din Houston, acuzând că este „nodul central al vastei rețele de spioni și a unor operațiuni de influență ale Partidului Comunist Chinez în Statele Unite”.
Orașul Houston este cu atât mai mult o țintă pentru hackeri cu cât este renumit pentru faptul că este un centru economic important al Statelor Unite, unde își au sediul companii strategice precum NASA.
În plus, un mare complex medical din Houston, care include Universitatea Baylor College of Medicine sau spitalul Houston Methodist , ar fi fost una dintre țintele celor doi hackeri chinezi inculpați marți.
Reacția Chinei nu s-a lăsat așteptată. Față de aceste acuzații, Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze și director adjunct al Departamentului de Informații din cadrul ministerului chinez de Externe, a denunțat,miercuri, o „provocare politică” „lansată unilateral de partea americană, care încalcă grav dreptul internațional”.
Amenințând Washingtonul cu „represalii” el a adăugat că „China condamnă cu fermitate această acțiune scandaloasă și nejustificată”.
Wang a dat asigurări că guvernul chinez este un „apărător fervent al cybersecurității”.
„America lui Trump este poate mai fermă față de China decât cea a celorlalți președinți, dar răspunde, de asemenea, la evoluția politică a țării”, analizează Valérie Niquet.
În timp ce guvernele anterioare doreau să colaboreze cu Beijingul și să ajungă la acorduri, „ne-am dat seama, iar acest lucru a fost exacerbat odată cu criza Covid-19, că China lui Xi Jinping a ales o strategie de repliere și de mai mare agresivitate”.
Donald Trump denunță deschis politicile interne și externe ale Chinei, fie că este vorba despre controversata lege de securitate națională din Hong Kong sau despre represiunea uigurilor din provincia Xinjiang.
Trump nu ezită să ia măsuri punitive împotriva ei. Închiderea consulatului din Houston ar fi una dintre ele.
În timpul unei conferințe de presă, liderul de la Casa Albă a anunțat chiar că este „întotdeauna posibil” ca o și altă misiune chineză să fie închisă.
Tonul crește de ambele părți ale Pacificului. La două zile după ordinul din partea Statelor Unite de închidere a consulatului chinez din Houston, Mike Pompeo a luat din nou cuvântul.
„Lumea liberă trebuie să triumfe asupra noii tiranii” reprezentată de Beijing, a declarat Pompeo.
„China de astăzi este din ce în ce mai autoritară în interiorul țării și mai agresivă în ostilitatea sa față de libertate oriunde altundeva”.
Reiterând acuzațiile împotriva consulatului de la Houston de a fi un „cuib al spionajului și al furtului de proprietate intelectuală”, Pompeo a prezentat în mod repetat China drept „o amenințare”.
Ca răspuns, diplomația chineză a denunțat o „calomnie rău intenționată” care „distruge puntea prieteniei dintre chinezi și americani”.
Contraatacul chinez a sosit vineri. Beijingul a ordonat Statelor Unite să își închidă consulatul din Chengdu, în provincia Sichuan. Este „un răspuns legitim și necesar la măsurile nerezonabile ale Statelor Unite”, a declarat ministerul chinez de Externe.
Orașul Chengdu este cu siguranță important pentru interesele americane, deoarece este aproape de Tibet, dar, pentru Valérie Niquet, reacția chineză ar fi putut fi mai dură.
„Dacă China ar fi solicitat închiderea consulatului din Hong Kong, ar fi fost, simbolic, mai grav” având în vedere actuala criză din fosta colonie britanică.