Varianta Omicron se răspândește extrem de repede, iar simptomele sunt diferite față de cele ale infectării cu Delta. Potrivit declarațiilor făcute de medicul Beatrice Mahler, simptomele sunt prezente mai mult în zona capului, atașându-se mai mult de mucoasă. Și recuperarea este mai ușoară, dacă pacientul are un bagaj de anticorpi.
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, a explicat cum decurge exact infectarea cu noua tulpină Omicron, dar și modul în care se recuperează pacienții.
Simptomele cele mai des întâlnite în cazul acestei infectări sunt în zona capului. Pacienții prezintă dureri de cap, de gât și oboseală marcantă. Mutațiile noii tulpini fac virusul să se atașeze mai mult de mucoasele din zona capului.
„Simptomele sunt prezente mai ales în zona capului pentru că mutațiile pe care o Omicron le are îl fac capabil să se atașeze mai mult de mucoasele din zona capului.
Pacienții vor simți mai frecvent dureri de gât, dureri de cap, sigur rămân simptomele generale de astenie și de oboseală marcantă, dar riscul de atașare a Omicron la aparatul respirator este mult mai scăzut tocmai pentru tocmai prin aceste modificări pe care le-a suferit", a spus medicul Beatrice Mahler.
Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală a vorbit și despre predicțiile cercetătorului Ocravian Jurma. Potrivit acestuia, vom ajunge și la 25.000 de cazuri pe zi, scenariu pe care Beatrice Mahler nu îl consideră unul imposibil, mai ales dacă luăm în calcul modul rapid de răspândire a noii tulpini Omicron.
„Dacă ne uităm la rata de multiplicare pe care am văzut-o în țările din vest și la ce am văzut săptămâna trecută sigur acest scenariu este posibil. Ce este de menționat și este complet diferit față de valurile precedente este că în acest moment în spital, deși au fost sute de cazuri în București săptămâna trecută zilnic, numărul de pacienți care sunt internați este încă mic atât în terapie cât și în secție.
Au început să crească pacienții care vin pentru evaluare, dar încă și ei sunt destul de puțini față de același număr de cazuri al valurilor precedente", a spus medicul Beatrice Mahler pentru Antena 3.
Recuperarea pacienților infectați cu Omicron este mai ușoară dacă au un bagaj de anticorpi
Referitor la simptomele infectării cu Omicron, managerul Institutului „Marius Nasta” susține că vorbim despre unele mult mai ușoare în comparație cu cele ale infectării cu Delta. Medicul a vorbit și despre perioada de incubație, care a scăzut la patru zile în cazul noii tulpini.
Medicul a mai vorbit și despre recuperarea pacienților infectați cu noua tulpină, precizând faptul că persoanele protejate (cu un bagaj de anticorpi) au parte de o recuperare mai ușoară.
„Simptomele sunt mult mai ușoare. Mai este o caracteristică Omicron care este prezentă și evidențiată de cercetătorii din SUA care se confruntă şi anume perioada incubație.
La Omicron perioada a scăzut la patru zile cât era prezentă la Delta la trei zile cu o perioadă de una două zile de contagiune înainte de momentul diagnosticului.
Deci este foarte important ca persoanele care au fost contact cu o persoană pozitivă să își facă testul pentru că este posibil să infecteze alte persoane cu una, două zile înainte de a fi simptomatice.
Referitor la recuperare, aceasta este mult mai bună la persoanele care sunt protejate și mă refer aici persoanele care au în bagaj de anticorpi fie obținut prin vaccinare, fie obținut prin trecerea prin boală pentru că organismul deja știe să producă anticorpi împotriva infecției, lucru care nu se întâmplă la persoanele care nu au această protecție prin anticorpi și care pot să ajungă spital să dezvolte acea pneumonie specifică.
Pneumonia specifică nu este ca urmare a pătrunderii virusului în plămâni, ci ca urmare a reacției pe care îl organismul la infecție, furtuna de citokine”, a mai precizat medicul Beatrice Mahler referitor la infectarea cu Omicron.