Ce seriale urmăresc românii când nu se uită la televizor

Ce seriale urmăresc românii când nu se uită la televizor

Alegem producţiile TV cu elemente S.F. şi fantasy, precum "Lost" sau "Jurnalele vampirilor".

Într-o epocă în care Hollywoodul lansează în cinematografe în mare parte numai filme produse după formule, în care aspectul eclipsează complet substanţa, serialele de televiziune, mai ales cele americane, iau avânt în preferinţele consumatorilor de divertisment, în ceea ce criticii din afară numesc "epoca de aur a televiziunii".

Deşi unele seriale suferă de aplicarea la un tipar - mai ales cele numite "procedurale", cu poliţişti, doctori şi avocaţi, în variaţiuni infinite - au început să apară din ce în ce mai multe producţii care sfidează includerea într-o categorie. Iar publicul, inclusiv cel român, se bucură de această nouă dependenţă.

În România ajung doar marile succese, ori de audienţă, ori de critică - foarte rar există o intersecţie a lor. Şi când ajung, de cele mai multe ori sunt difuzate la cel puţin un an faţă de premiera din Statele Unite, în afară de televiziunile care fac parte dintr-o reţea internaţională, precum HBO, AXN, Diva sau Universal. În aceste cazuri, nerăbdătorii aleg alte variante pentru a-şi viziona serialele: prin descărcări ilegale sau prin site-uri pe care sunt încărcate episoadele, chiar dacă unele dintre ele perecep o mică taxă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Clubul devoratorilor de TV

Iubitorii de seriale din România au parte de un loc în care să se adune şi să le discute, tvblog.ro, în care există posturi şi rezumate ale tuturor serialelor (chiar tuturor) care rulează în prezent pe micile ecrane. Acolo ei pot afla dacă titlul preferat a mai primit un sezon sau s-a anulat, sau ce actori vor apărea viitor într-un episod sau mai multe.

Potrivit cifrelor legate de comentarii (de multe ori aprinse) oferite EVZ de tvblog.ro, serialele cele mai discutate din istoria de câţiva ani a blogului sunt "Lost: Naufragiaţii" (difuzat integral în România), "Prison Break" (doar un sezon din patru difuzate) şi "Supernatural" (toate sezoanele difuzate).

ONLINE

Traficul tvblog.ro, scădere pe timp de vară

Pe timp de vară, când serialele difuzate în Statele Unite iau vacanţă, numărul vizitelor pe tvblog.ro scade considerabil. Astfel, în timp ce "blogul iubitorilor de seriale TV" s-a bucurat în lunile martie, aprilie şi mai de 370.932, 357.270 şi, respectiv, 379.904 de vizite, în lunile iunie, iulie şi august a avut parte de 287.788, 278.204 şi, respectiv, 292.021 de vizite.

Luna octombrie 2010 a fost cea mai bună din ultimul an, cu peste 420.000 de vizite. Blogul funcţionează pe bază de voluntariat: fanii scriu despre serialele lor preferate, episod cu episod.

SUPRANATURAL

Vampiri, dragoni şi alte creaturi fantastice

Din clasamentul oferit de tvblog. ro cu cele mai "comentate" seriale se pot extrage concluzii. Astfel, patru dintre primele cinci seriale din listă aparţin genurilor science-fiction şi fantasy. Ce au în comun serialele din top este că prezintă o poveste unitară, în care episoadele au mare legătură unul cu celălalt şi majoritatea au creat mister, punând întrebări la care publicul vrea răspunsuri.

Cel mai comentat din 2011, cu 1145 de păreri exprimate, este "The Vampire Diaries", un adevărat hit în Statele Unite, unde este produs de doi ani, însă până acum n-a fost difuzat în România. La fel ca "True Blood", "The Vampire Diaries" are în centru un triunghi amoros, între o muritoare şi doi vampiri, unul "rău", altul "bun", deşi rolurile nu sunt deloc fixe.

Pe locul al doilea, cu 1107 comentarii, s-a clasat "Urzeala tronurilor", care, cel mai probabil, a fost cel mai puţin piratat. În premieră, serialul fantasy - cu dragoni, dar mai ales cu intrigi politice şi lupte pentru putere cât se poate de omeneşti - a fost difuzat de HBO România la doar câteva ore după Statele Unite. În lipsa cifrelor de audienţă, însă, nu se poate stabili dacă experimentul a fost un succes sau nu. "True Blood", care va fi difuzat de HBO de luna viitoare, s-a clasat pe locul al cincilea, cu 721 de comentarii la rezumatele episoadelor sale. Alte prezenţe SF şi fantasy din clasament sunt "Stargate Universe", "Fringe" şi "Supernatural".

Puţine difuzate integral

Cât despre serialele mai cu picioarele pe pământ, cele mai analizate în comentarii sunt "Anatomia lui Grey" (şase serii din şapte difuzate), "Pretty Little Liars" (nedifuzat în România), "Gossip Girl" (trei serii din patru difuzate), "Glee" (nedifuzat), "Dr. House" (difuzate câteva serii din şapte), "Soţia perfectă" (difuzate ambele serii), "Breaking Bad" (doar o serie din patru difuzată) şi "Dexter" (difuzat integral). 15.254 de comentarii au primit pe tvblog.ro textele despre serialul "Lost: Naufragiaţii", care a avut în total şase sezoane şi 116 episoade

CURIOŞI

Fanii stau cu sufletul la gură pentru a afla dacă serialul lor preferat va mai "trăi" încă un an sau nu

"Lost: Naufragiaţii" a creat un trend pe care industria televiziunii nu l-a depăşit încă: seriale care creează mister şi te fac să aştepţi cu nerăbdare următorul episod pentru a primi informaţii noi. Oamenii au elaborat teorii complexe despre el şi le-au discutat, aşa că nu e de mirare că serialul este cel mai comentat din istoria de câţiva ani a tvblog.ro. "Lost" a strâns 15.254 comentarii la textele scrise despre el, cu mult peste celelalte.

Pe locul al doilea din "toate timpurile" s-a clasat "Prison Break", o altă producţie care a creat dependenţă fanilor săi, cu 9.469 de comentarii. Dar, deşi "Lost" a fost difuzat în România la câteva luni după SUA (şi aşa s-a întâmplat cu fiecare sezon), "Prison Break" a creat o isterie "pe internet" aproape instantaneu, iar atunci când a ajuns la TV în România, după vreo doi ani, succesul n-a mai fost nici pe departe potrivit estimărilor. Doar un sezon a fost difuzat din patru produse, pe Pro TV.

Pe locul al treilea a ajuns "Supernatural: Aventuri în lumea întunericului" (luna aceasta începe al şaptelea sezon în SUA), cu 6.970 de comentarii, iar Pro TV a terminat recent cu difuzarea seriei a şasea.

Veşti despre "viaţa" serialelor

La capitolul "ştiri", cele mai citite şi comentate au fost cele cu veşti despre anulările unor seriale foarte îndrăgite de publicul din România. De altfel, luna mai, în care televiziunile americane dau sentinţe şi condamnări la moarte (se decid ce păstrează şi ce "aruncă" din portofoliile lor), este una agitată pentru fani, în care află dacă vor pierde o producţie la care se uită sau nu.

Fanii chiar stau cu ochii, de-a lungul unui sezon de televiziune (septembrie-mai), pe cifrele de audienţă ale producţiilor TV, pentru a şti dacă trebuie să se ataşeze de ele sau nu. <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/72kQIIDBIUU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/KRgGR3DliDg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/xXGhjQCIo2Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/WIfccv9t1jw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/Q0BIGY8es-g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/k4-DsevND3c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>