Ce se va întâmplă la divorț cu numele soției? Senatul vrea să modifice Codul Civil

Ce se va întâmplă la divorț cu numele soției? Senatul vrea să modifice Codul Civil Sursa foto: dreamstime.com

La pronunțarea unei sentințe de divorț, dintre doi soți, din diferite motive, judecătorul poate dispune la solicitarea soției, în legătură numele de familie pe care aceasta îl va purta în continuare.

Prin noile modificări minore ale Codului Civil se vor adăuga noi prevederi pentru persoanele care au divorțat de mai multe ori.

În prezent, Codul Civil prevede trei posibilități în cazul numelui care va fi purtat de soție după divorț. Prima se referă la posibilitatea Acesteia de a reveni la numele de familie, purtat anterior căsătoriei.

A doua posibilitate, este una care pe soții o convin de comun acord, înțelegere care va face parte din sentința prin care se va desface căsătoria. Această prevedere se referă la posibilitatea soției să rămână cu numele soțului, și după divorț.

Ne puteți urmări și pe Google News

Păstarea numelui soțului după divorț, poate fi un lucru bun pentru soție, deoarece aceasta nu va mai mai trebui ca în 15 zile, să meargă la Direcția de Evidență a Persoanei, pentru preschimbarea cărții de identitate.

În plus, sunt evitate și alte drumuri, de exemplu la Direcția de Înmatriculări și Permise de Conducere, pentru a schimba numele în permisul de conducere sau în cartea tehnică a autoturismului.

A treia posibilitate rămâne o decizie la latitudinea judecătorului.

Codul Civil ar putea fi modificat

Un proiect de modificare a Codului Civil, tocmai la capitolul divorț, a fost depus la Senatul României.

Printre cele mai importante modificări sunt cele legate de numele care va fi purtat de soție, după pronunțarea divorțului.

Una dintre modificări se referă la persoanele care au divorțat de mai multe ori. De exemplu, după primul divorț, soția alege să își păstreze numele soțului, dar ulterior, divorțează și a doua oară. În acest caz, se ridică o întrebare firească despre ce nume va purta femeia în cauză.

Ei bine, modificărea legislativă îi va permite acesteia să dobândească numele de la naștere, chiar dacă a divorțat de două, sau mai multe ori.

De asemenea, o altă modificare se referă la eliminarea acordului soțului, pentru ca soția să păstreze numele acestuia după divorț. Această prevedere există și în Codul Civil existent, dar ea va fi mai bine explicitată.

Ce prevede Codul Civil

Articolul 383, din Codul Civil, prevede că ”la desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ”.

De asemenea, din motive temeinice, existența unui copil școlarizat, sau altele care țin de bunul mers al activității unuia dintre soți, instanța va putea dispune, din oficiu ca numele purtat de soție, să fie cel al soțului, și fără încuvințarea acestuia.

”Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei”, se mai arată la alineatul 2, al articolului 383.

În cazul în care soții nu se înțeleg, caz foarte des întâlnit în practica judiciară, instanța, tot din oficiu, poate va dispune în conformitate cu Codul Civil.

”Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei”, se mai arată la alineatul 3.