Ce se va întâmpla cu PREŢUL GAZELOR la iarnă. Deciziile de ULTIMĂ ORĂ ale Guvernului
- Teodora Cimpoi
- 28 septembrie 2016, 17:34
Legea energiei electrice și a gazelor naturale a fost modificată și completată, astăzi, de Guvern, prin ordonanță de urgență. Noile prevederi elimină limitările legislative cu privire la exportul gazelor, dar se referă şi la preţul gazelor care va fi plătit de populaţie.
Actul normativ adoptat astăzi menține actualul sistem de alocare a cantităților de gaze naturale către clienții casnici și către producătorii de energie electrică, numai pentru cantitățile de gaze naturale necesare producerii energiei termice destinate consumului populației până la 31 martie 2017.
De asemenea, Ordonanța de Urgență reglementează obligația furnizorilor de a achiziționa gazele naturale pe care le furnizează clienților casnici, în condiții de eficiență economică, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziție al gazelor naturale și, în același timp, tratamentul egal și nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziție a gazelor naturale, în calitate de ofertanți.
Tranzacţiile, doar pe bursă
Pentru perioada 1 decembrie 2016 - 31 decembrie 2017 este reglementată obligația producătorilor și obligația fiecărui furnizor de gaze naturale de a încheia contracte pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE.
De asemenea, pentru perioada 1 ianuarie 2018- 31 decembrie 2021, sunt reglementate obligațiile producătorilor și ale furnizorilor care nu au și calitatea de producător de a încheia contracte pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu.
Prin modificările legislative propuse se are în vedere asigurarea condițiilor de acces a întreprinderilor pe piața gazelor naturale, stimularea tranzacțiilor de gaze naturale pe piețele centralizate, a condițiilor specifice unei concurențe reale pe piața gazelor naturale. Și, pe cale de consecință, a unui preț al gazelor naturale real și echitabil.
Prin menținerea soluției de livrare a gazelor naturale, către clienții casnici, în baza prețurilor finale reglementate de ANRE, până la data de 30 iunie 2021, în conformitate cu prevederile legii, se asigură condițiile unui control al ANRE asupra prețului final de comercializare a gazelor naturale de către furnizori, către clienții casnici.
De asemenea, există premisele necesare formării unui preț real și echitabil al gazelor naturale pentru clienții casnici, atât până la momentul eliminării prețului final reglementat, cât și după acest moment.