Ce se mănâncă în Postul Crăciunului. Nu trebuie să lipsească aceste alimente

Postul Crăciunului. Sursă: arhivă

Postul Crăciunului reconstituie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. Acest post tine 40 de zile: de la 14 Noiembrie la 24 Decembrie, cu o zi înaintea Nașterii Domnului.

Ce se mănâncă în Postul Crăciunului

Lunea, Miercurea si Vinerea, creștinii trebuie să mănânce bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Marțea și joia este dezlegare la untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin și pește. Dacă în zilele de Luni, Miercuri și Vineri, Biserica Ortodoxă sărbătorește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm untdelemn și bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci dezlegăm și la pește. Marțea și joia mâncăm pește, untdelemn și bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu roșu.

Postul Crăciunului. Sursa: Arhiva EVZ

Zilele cu dezlegare

Pe 24 decembrie se mănâncă: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu semințe a ajunat Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Nașterea lui Hristos. Pe 25 decembrie mâncăm de dulce.

Dezlegare la ulei și vin. Sursa foto: 38079715 © Draghicich | Dreamstime.com

Mâncăm untdelemn și dezlegăm la vil la 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, dacă aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea.Mâncăm pește : Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea miercurea sau vinerea. De asemenea mâncăm pește în Lunile, Miercurile și Vinerile acestui post, dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră. Dezlegăm la peste în zilele cu sfinți însemnați, precum 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie.

Cele mai recomandate alimente

  • ciupercile
  • fasolea
  • semnințele
  • fasolea verde și spanacul
  • năutul (sau hummusul)
  • cereale cu lapte de migdale în loc de lapte obișnuit
  • avocado
  • varză călită
  • brocolli, conopidă, varză de bruxelles, fierte sau sub forma unor mâncăruri
  • cartoful și orice altă legumă