Ce se întîmplă cu pensiile speciale? Documentul austerității, elaborat de Guvern, face precizări clare

Dan Barna Stelian ion Legile justitiei PNL

Proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Cabinetul Cîțu, așa-numitul „document al austerității”, prevede măsuri legate de pensiile speciale în 2021, dar și alte măsuri care anunță un an extrem de dificil.

Anul 2021 va fi anul de impact major al crizei economice care însoțește actuala criză sanitară. Într-un document de 16 pagini prezentat de România TV, se fac referiri la măsurile pe care Guvernul Cîțu le are în vedere pentru a putea controla criza economică.

Nu se indexează pensiile speciale în 2021

Măsurile care privesc controversatele pensii speciale prevăd că acestea nu vor fi actualizate cu rata inflației în 2021, prevedere valabilă și în cazul pensiilor de care beneficiază și alte categorii profesionale precum parlamentarii, magistrații, personalul militar și din aviație.

De asemenea, proiectul de ordonanță de urgență propus de Cabinetul Cîțu prevede că măsurile de telemuncă vor fi continuate până în iunie 2021, iar scutirea de TVA va continua în următorii 2 ani î cazul livrărilor de materiale medicale precum vaccinurile COVID-19 sau kiturile de testare COVID-19 și serviciile medicale aferente acestora.

O altă măsură anunțată de acest proiect de OUG este aceea că voucherele de vacanță vor fi prelungite și în anul viitor. Alocațiile și pensiile vor fi mărite, dar cu valori mult mai mici decât a fost anunțat de guvernul Orban în 2020.

Cozmin Gușă: Măsurile de austeritate sunt iminente

Într-o intervenție în direct în emisiunea Andreei Crețulescu, analistul Cozmin Gușă a atras atenția că indiferent de Guvernul care s-ar fi aflat la guvernare, „măsurile de austeritate sunt iminente”. Cozmin Gușă a făcut referire și la faptul că actualul Executiv se bazează în proiecția sa de buget „pe fonduri europene care nu s-au repartizat încă”. Analistul se teme că România poate fi defavorizată față de alte țări, cum s-a întâmplat și în cazul dozelor de vaccin COVID-19.

Opinia sa a fost confirmată și de economistul Mircea Coșea, care a declarat că bugetul țării este într-o situație extrem de dificilă, deci „trebuie să admitem aceste elemente de austeritate”. Profesorul Coșea consideră că avem un stat cu datorii foarte mari și cu acumulare aproape zero, iar actualul Guvern nu face suficienți bani din redevențe. O soluție ar fi, potrivit economistului Mircea Coșea, tăierea diferențiată a salariilor bugetarilor și restrângerea personalului mai ales în cele 47.000 de unități administrativ-teritoriale din țară, care sunt în mod evident supradimensionate.