Ce se întâmplă dacă Pilonul II de pensii devine opțional

Ce se întâmplă dacă Pilonul II de pensii devine opțional

Dacă se aplică noua idee a ministrului Muncii, vom scoate mai mulți bani din buzunar dacă vrem pensie privată

În acest moment situația arată așa: un angajat cu salariu plătește către stat contribuții pentru sănătate și pentru pensii. Din bucata care ajunge la pensii, cea mai mare parte rămâne la stat, iar o mică bucată îi este transferată către un fond de pensii administrat privat (Pilonul II). Apoi, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), la sfârșitul lui 2017, la Pilonul II contribuiau peste 7 milioane de români. În total, în conturile din Pilonul II s-au strâns în jur de 8,874 de miliarde de euro.

Nu ne pricepem la economii

Însă, benevol, prea puțini români pun bani de-oparte pentru pensie.

La finalul anului trecut, doar 446.131 de români (cam 6% din cei care au și Pilonul II) aveau și pensii strict private – adică Pilonul III. Aceștia s-au dus la fond privat de pensii (sunt 10 astfel de entități în România), și-au făcut cont și cotizează lunar cu ce sumă vor, ca un fel de cont de economii, dar destinat exclusiv pentru momentul pensionării. În total, au adunat doar circa 60 de milioane de euro.

În urmă cu două zile, însă, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, preocupată să nege zvonurile cu naționalizarea, a aruncat o altă gălușcă. „Pilonul II de pensii nu se naţionalizează şi nu se desfiinţează. Oamenii au dreptul să decidă unde se duc banii lor. La Pilonul I (pensiile de stat, n.r.) toată lumea va contribui. Pilonul II va fi opţional. Vor decide oamenii dacă vor toţi banii la Pilonul I sau dacă vor şi Pilonul II”, a spus ministrul, în direct la România TV.

Vreți pensie privată?

Plătiți! Dar ce înseamnă asta în noile condiții fiscale?

Că lunar vom plăti, în continuare, contribuțiile la stat, din care o parte se vor duce ca și până acum la bugetul pensiilor publice. Dar, dacă se aplică ideea Lie Olguța Vasilescu, statul va păstra toți banii și nu ne va mai vira, ca până acum, un procent către fondurile administrate privat (Pilonul II) pentru fiecare din cei 7 milioane de oameni angajați.

Apoi, transformarea în „opțional” a Pilonului II va înseamna două lucruri: 1) că banii pe care tu - angajat - îi ai deja în aceste fonduri rămân nea tinși, dar, 2) dacă vrei să crească această sumă până când vei ieși la pensie, va trebui să scoți alți bani din buzunar și să-i depui cu mânuța ta. Cu alte cuvinte, nu economisești, nu ai!

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre