A doua zi de Paște este o mare sărbătoare pentru creștini, iar în această zi, pe lângă bucatele pe care le servim la masă cu bucurie, profesorul Vlad Ciurea ne îndeamnă să ne aplecăm și către rugăciune, despre care spune că are efecte benefice asupra creierului omului, ceea ce arată cât este de necesară conexiunea cu Divinitatea.
Prof. dr. Vlad Ciurea vorbește despre creierul uman, polarizat între pesimism și optimism. Structura noastră interioară trebuie să influențeze gândirea, mai ales în această sfântă sărbătoare, spune acesta, îndemând la optimism și iubire față de semenii noștri.
Puterea gândului se memorează, spune medicul Ciurea
„Am avut o operație foarte grea luni seara. A fost un moment în care mă gândeam să nu operez și totuși mă gândeam la pacient. Am discutat și cu colegii mei dacă să continuăm sau nu intervenția.
Ne doream să ajungă pacientul acasă, pentru a petrece Paștele cu familia. Operația a reușit, dar aflați că toată noaptea de luni spre marți m-am rugat. M-a ajutat Dumnezeu și în Vinerea Mare a plecat acasă, pe picioare. Cui să mulțumesc? Echipei, spitalului sau să îndreptăm capul spre cer și să îi mulțumesc lui Dumnezeu?
Trebuie să ne rugăm cuiva în care credem, deci dacă crezi în ceva atunci te rogi la acel lucru. Contează puterea gândului. Dacă observați cât de ușor se memorează puterea gândului, de când eram mici, rămâne în structura noastră”, spune profesorul Ciurea.
Medicina, un domeniu în care ai nevoie de credință
Medicul Vlad Ciurea recunoaște că o operație pe creier reușită este, într-o măsură, o minune, căci credința și știința se completează reciproc.
„În medicină treci prin fenomene grele de tot. Medicii cu care eu lucrez își fac cruce înainte să înceapă o operație, oricât de simplă ar fi, poate interveni ceva neprevăzut și să ne ajute Cel de Sus.
Mie mi s-a întâmplat să am momente foarte grele, sângerări mari într-un organ mare cum este creierul. Am avut o dată un moment dificil în care pusesem multe tampoane în zona respectivă, bolnavul cu capul deschis și cel de lângă mine m-a întrebat: ce facem acum?
I-am zis: ne rugăm la Dumnezeu! Și asta am făcut. Dacă un pacient căruia i-ai deschis creierul pleacă acasă pe picioare, este o minune. Știința și credința merg mână în mână”, povestește profesorul Vlad Ciurea.
Puterea rugăciunii asupra minții
Atunci când ne rugăm lui Dumnezeu, există centri din creierul nostru care se „activează”, spune medicul Ciurea.
„S-au făcut experimente pe oameni în biserici și s-a constatat o activare formidabilă a creierului, o deschidere pe unele zone din creier. Cele mai receptive persoane sunt măicuțele, probabil sunt cele mai credincioase.
Deci există și dovada palpabilă a credinței. Energia colectivă și atunci când se roagă cineva pentru noi, adunarea minților, ajută. Ați văzut când se așează preoții la masă și spun rugăciunea”, explică specialistul Vlad Ciurea, pentru Antena3.ro.