Ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă rămase pe acest an. Până când pot fi ele acordate de angajator

Minivacanța.Sursa foto: Pixabay

Angajații care nu au reușit să își ia cele 20 de zile minime de concediu de odihnă în acest an, pot beneficia de ele mai târziu. Astfel, po solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.

Potrivit Codului Muncii, angajații care nu și-au luat liber, din motive justificate, pot beneficia de zilele libere în următoarele 18 luni.

Când poate fi efectuat concediul de odihnă

Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților. De asemenea, dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Conform articolului 146, „în cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următorcelui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.

Zilele din concediul de odihnă neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024, potrivit româniatv.net.

Toți angajații au dreptul la concediu de odihnă

Potrivit Codului Muncii, toți angajații au dreptul la un număr minim și maxim de zile libere. În România, durata minimă a concediului de odihnă este 20 de zile. În schimb, durata maximă efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă care se aplică în parte, prin contractele colective de muncă.

Mai mult, Codul Muncii stabilește că angajații pot depune cerere pentru concediu de odihnă cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia.

„În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, prevede Codul Muncii.

Codul Muncii, modificat

Începând cu 22 octombrie au fost făcute noi modificări la Codul Muncii. Potrivit noilor modificări, concediul paterntal, cel de îngrijitor, precum și absentarea de la locul de muncă din cauza unor urgențe familiale, nu vor fi scăzute din concediul de odihnă la care salariații au dreptul anual. Zilele vor fi considerate perioadă de activitate prestată.