Ce se întâmplă cu testarea COVID-19 în școli. Ministerul Sănătății anunța la sfârșitul săptămânii trecute că aproape 800.000 de teste rapide antigen SARS-CoV-2 au fost distribuite către cabinetele școlare din țară și că, de la redeschiderea școlilor, aproape 5.000 de teste antigen au fost folosite în instituțiile de învățământ. Cu toate acestea, părinții cer modificarea protocolului de testare a elevilor, iar Ministrul Educației vine cu o altă propunere privind testarea elevilor, după modelul altor țări din Europa.
Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Educației, despre ce se întâmplă cu testarea COVID-19 în școli, în perioada 23 februarie – 1 martie, au fost identificați 405 elevi și 418 angajați din învățământ infectați cu noul coronavirus. De asemenea, aproape 500 de clase și-au suspendat activitatea în această perioadă, din cauza cazurilor de COVID-19 depistate în rândul elevilor sau cadrelor didactice.
Părinții sunt nemulțumiți și solicită modificări privind testarea COVID-19 în rândul elevilor
Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Educației, în perioada 23 februarie – 1 martie, au fost identificați 405 elevi și 418 angajați din învățământ infectați cu noul coronavirus. De asemenea, aproape 500 de clase și-au suspendat activitatea în această perioadă, din cauza cazurilor de COVID-19 depistate în rândul elevilor sau cadrelor didactice.
”Clasa fetei mele a trecut în online după ce o colegă de-ale ei a anunțat că este infectată cu COVID. Imediat s-a trecut la izolarea elevilor din clasă, respectiv elevii n-au mai mers la școală și cursurile s-au făcut online. Doar că mai mulți părinți, îngrijorați, au cerut testarea copiilor din clasă, pentru depistarea unui eventual alt caz. Ni s-a explicat însă că, potrivit acordului semnat, sunt testați rapid, gratuit, în școală, doar elevii care prezintă simptome în timpul orelor. Așa că unii ne-am testat copiii, tot rapid, dar pe banii noștrii, alții s-au izolat acasă în așteptarea unor eventuale simptome”, a declarat Teodora M., mămica unei fetițe de clasa a III-a, din București.
Totodată, părinții sunt îngrijorați și de situațiile în care copiii sunt contacți direcți cu alte persoane din afara școlii, care au fost confirmate cu COVID-19, dar copiii respectivi nu sunt obligați să se testeze pentru că nu prezintă simptome.
”Ar trebui ca acest protocol sanitar să fie imediat schimbat și să fie obligatoriu testați toți elevii care sunt contacți direcți ai unor persoane confirmate cu Covid-19. Să fie testați atât când se constată că sunt contacți direcți - iar dacă rezultatul e pozitiv, cursurile la clasă să fie imediat suspendate - dar să fie testați și înainte de reîntoarcerea la școală, pentru că pot fi asimptomatici și reveni la clasă fiind pozitivi. Acest lucru ar trebui să fie valabil și pentru profesori, pentru că și ei interacționează cu o clasă întreagă”, subliniază Anca, ”o mama disperată”, după cum se autointitulează în semnătura scrisorii transmise pe adresa redacției.
Ministrul Educației vrea să înlocuiască testele rapide antigen pentru elevi
Există însă și mulți părinți care se tem de testarea rapidă în școli, în rândul elevilor, principalul lor argument fiind procedeul de testare posibil traumatic pentru copii, mai ales pentru cei de vârste mai mici.
O soluție pentru eliminarea acestor temeri, continuând testarea elevilor cu scopul de a preîntâmpina răspândirea noului coronavirus, o reprezintă testele rapide pe bază de salivă.
„Știu că sunt nu numai în Austria și Franța, sunt și alte state europene care folosesc aceste teste non-invazive pe bază de salivă. Nu știu să vă răspund, nu vreau să mă scuz că excede limitelor de competență ale Ministerului Educației, dar atât cât voi putea să susțin această idee, susțin utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească”, a declarat recent ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Realitatea Plus.
Ministrul a adăugat că aceste teste pot rezolva și o altă problemă invocată în privința testelor rapide antigen, respectiv lipsa personalului medical din unitățile de învățământ. Dacă testele rapide antigen pot fi administrate doar de personal specializat, testele non-invazive pe bază de salivă ar putea fi efectuate în școli chiar și în lipsa unui medic în școală, procedeul de testare fiind mult mai ”prietenos”.
Școlile din sectorul 6 al Capitalei se numără printre primele instituții de învățământ norocoase care beneficiază de teste rapide pe bază de salivă.
Protejat.ro a donat Administrației Școlilor Sector 6 peste 500.000 de măști de protecție și 400 de teste rapide pe bază de salivă pentru depistarea SARS-CoV-2, produse destinate în special elevilor provenind din medii defavorizate.
”Din păcate, trecem prin perioade foarte grele și singurul lucru pe care îl putem face este să venim în sprijinul celor care nu se pot proteja în fața acestui inamic invizibil. Noi, Protejat.ro, vom continua aceste tipuri de acțiuni și vom face tot posibilul să oferim produse accesibile și de calitate, pentru a reuși împreună să trecem cu bine peste aceste vremuri grele și să ne reluăm viața așa cum o știm”, a declarat Marius Marinoff, reprezentant Protejat.ro.