Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, marți, că s-a autosesizat în urma exploziilor puternice care au avut loc în orașul libanez Beirut.
MAE a efectuat demersuri urgente pentru a afla de la autoritățile locale informații cu privire la cetățenia și identitatea persoanelor afectate.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Libaneză, s-a autosesizat în urma exploziilor produse în seara zilei de 4 august a.c. în zona portuară a orașului Beirut și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru informații cu privire la cetățenia și identitatea persoanelor afectate.
MAE precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol.
Până la acest moment, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară.
MAE precizează că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: 00961 5 924 849, 00961 5 920 432, 00961 5 920 452, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de urgență sau la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: 00961 76 775 503.
MAE precizează că Ambasada României la Beirut continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, dacă situația o va impune, se arată pe site-ul MAE.
27 de morți, peste 2.000 de răniți
Cel puțin 27 de oameni au murit și peste 2.500 de oameni sunt răniți, conform ultimelor informații.
Sute de oameni au fost spitalizați în capitala libaneză, iar autoritățile se tem că numărul morților este uriaș după exploziile care au zguduit Beirutul.
Exploziile violente care au zguduit marţi zona portului din Beirut ar fi putut fi cauzate de „materiale explozive” confiscate şi stocate într-un depozit de „ani de zile”, a declarat marţi un responsabil din domeniul securităţii.
„Se pare că a fost un depozit care avea materiale explozive confiscate de ani de zile şi s-ar părea că ar fi vorba de materiale foarte explozive”, a declarat directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim, care s-a deplasat în zonă. „Serviciile în cauză efectuează ancheta în acest caz, vor spune care este natura incidentului”, a adăugat el.