Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii. Explicațiile unui specialist

Pensionari. Sursa foto: Dreamstime

Pilonul II de pensii a fost înființat în 2007 și funcționează suplimentar față de sistemul public de pensii. O parte dincontribuțiile sociale ale românilor sunt direcționate șapte fonduri private de pensii. Banii sunt investiți, iar sumele acumulate sunt restituite beneficiarilor la retragerea din activitate.

Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuțiile la fondurile private obligatorii de pensii sunt de 4,75%. Iar prin planul de reformă fiscală propus de Guvern, se dorește ca aceste contribuții să crească până la 6% în 2031.

Președintele APPAR dă explicații despre Pilonul II

Radu Crăciun, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat (APAPR), explică cum ajung sumele acumulate în Pilonul II la beneficiari. El dă detalii cu privire la mai multe aspecte puțin cunoscute de cei care contribuie. Cei interesați pot afla cum pot schimba administratoru fondurilor, ce se întâmplă în cazul decesului ori cum pot fi retrași banii,

Potrivit spuselor președintelui APAPR, contributorii la Pilonul II își pot retrage sumele acumulate odată ce s-au pensionat, la limită de vârstă. Sumele nu sunt returnate anticipat

„La Pilonul II, participanții își pot retrage banii acumulați odată ce se pensionează pentru pensia de la stat, la limita de vârstă. Deci nu anticipată. De asemenea, banii se mai pot retrage și în situația în care participanții beneficiază de pensie de invaliditate, iar în cazul unui eveniment nedorit banii nu se pierd, ci le revin moștenitorilor, în condițiile legii. Dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil”, a explicat Radu Crăciun, citat de Ziarul de Iași.

Radu Crăciun, președinte APAPR Sursa foto: APAPR

Cum poate fi schimbat administratorul de fond

Președintele APAPR a dat relații despre cum poate fi schimbat administratorul de fond din Pilonul II. În cazul în care contributorii consideră că banii lor pot fi administrați mai bine de altcineva, pot solicita ca fondurile să fie transferate. Acest lucru este prevăzut de lege, conform unei proceduri reglementate. Radu Crăciun a dat detalii despre ceea ce trebuie făcut într-o astfel de situație.

„Astfel, dacă transferul se realizează mai devreme de 2 ani de la data aderării la fondul anterior, administratorul acestui fond poate percepe penalități de transfer.  Valoarea penalităților este menționată în prospectul schemei de pensii administrată privat, care de regulă este postată pe website-ul administratorului respectiv. Dacă transferul la un nou fond se realizează după 2 ani de la data aderării la fondul anterior, administratorul fondului de pensii care transferă activul personal nu va percepe penalități de transfer”, a explicat Radu Crăciun.

În acest context, el a vorbit și despre sumele pe care le-ar putea primi beneficiarii. Acestea nu pot fi calculate anticipat deoarece valoarea depinde de randamentul obținut de fiecare administrator de fond privat. Mai mult, legea nu permite administratorilor să facă previziuni legate de valoarea viitoare a pensiilor din Pilonul II. Aceasta pentru a evita eventualele speculații pe seama contributorilor.

„Deși sumele și data de virare a contribuțiilor la Pilonul II se cunosc, pensia ce va fi plătită nu poate fi calculată, deoarece depinde de randamentul pe care fiecare administrator Pilon II îl va obține în urma investirii activelor respective. În acest context, legislația în vigoare nu permite previziuni legate de valoarea pensiilor viitoare. Pe site-ul ASF sunt publicate performanțele înregistrate de fiecare fond de pensii Pilon II din piață, însă este bine de luat în calcul faptul că performanțele anterioare ale fondurilor Pilon II nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare”, a mai spus președintele APAPR.

Pensionari Sursa foto: Dreamstime

Când sunt acordate veniturile din Pilonul II

Radu Crăciun a explicat cum pot fi obținute veniturile acumulate la fondurile de pensii private. Potrivit spuselor sale, procedura prevede că beneficiarul trebuie să transmită o cerere către administratorul fondului din Pilonul II. Sumele nu sunt virate decât astfel, la cerere. În cazul în care beneficiarul nu face o solicitare, banii sunt investiți mai departe.

Beneficiarul are la dispoziție opțiunea de a primi banii într-o singură tranșă, sau eșalonat, pe o durată de cel mult cinci ani. În ambele cazuri sumele încasate sunt supuse impozitării.

„Pentru a intra în posesia banilor de la Pilonul II, participantul trebuie să trimită o cerere expresă către administratorul fondului de pensii. În caz contrar, banii lui rămân în cont și sunt investiți în continuare. Până la emiterea deciziei de plată a pensiei plata se face, în funcție de opțiunea participantului / beneficiarului (moștenitorului), fie sub forma unei plăți unice, fie eșalonat, în tranșe egale de minimum 500 lei, pe o durată de maximum 5 ani. În ambele cazuri, sumele încasate vor fi impozitate  în condițiile legii în vigoare de la momentul plății”, a mai explicat Radu Crăciun.

În caz de deces, a explicat președintele APAPR, banii revin moștenitorilor legali. Acestora li se deschide câte un cont, la administratorul de pensii private, în care li se se transferă activele cuvenite. Ei pot opta pentru cumularea sumelor moștenite cu cele din contul propriu de pensii private (dacă există). De asemenea, pot opta pentru plata sumelor moștenite.

Pensii Sursa foto: EVZ

Fondurile obligatorii de pensii private în date

Conform datelor oficiale, în primul semestru al acestui an, contribuțiile acumulate în fondurile din Pilonul II au ajuns la 8,44 miliarde de lei. Suma a fsot cu aproximativ 34% mai mare, comparativ cu anul anterior. Numărul total al participanților la sistemul de pensii administrate privat a fost de 8,22 milioane persoane.

Pe parcursul semestrului I fondurile de pensii private au plătit circa 577 milioane de lei către 29.055 beneficiari. Din valoarea totală a plăților aferente Pilonul II, 55,2% au fost făcute persoanelor care s-au retras din activitate. Un procent de 14,1% din plăți s-au făcut către moștenitori, ca urmare a decesului contribuorilor. Alte  30,7% au fost sume alocate celor care beneficiază de pensie de invalididate.

În semestrul I al anului 2024, ca modalitate de plată, 80% dintre participanțiau preferat plățile unice, iar restul de 20% pe cele eșalonate.