Ce se întâmplă cu nou născuții dacă o mamă consumă cafea în primul trimestru de sarcină. Studiu

Cafea. Sursa: Dreamstime.com

Un studiu a constatat că mamele care au avut mai multă cofeină în corp în timpul primului trimestru au copii mult mai mici, în medie, faţă de gravidele care nu au consumat cafea.

Studiul a fost condus de cercetători de la National Institutes of Health. Cercetătorii au analizat datele din două studii anterioare de lungă durată asupra gravidelor, care au urmărit, de asemenea, sănătatea copiilor lor până la vârsta de 8 ani. Ca parte a acestor studii, mamelor li s-a măsurat nivelurile de cofeină și paraxantină (un produs secundar al cofeinei) în sânge,  probe recoltate în primul trimestru de sarcină.

Ei au comparat apoi rezultatele privind înălțimea și greutatea copiilor născuți. În ambele seturi de date, copiii născuți din mame care au consumat cel mai mic aport de cofeină au fost în medie puțin mai înalți decât copiii născuți de mamele care au avut cea mai mare cofeină. Această diferență de înălțime a fost evidentă până la vârsta de 4 ani și a crescut până la vârsta de 8 ani.

Legătura dintre consumul de cafea şi copiii născuți mai scunzi

Această diferență a variat între 1,5 și 2,2 centimetri până la vârsta de 8 ani, sau aproximativ 0,59 până la 0,86. Alte studii au descoperit o legătură între consumul de cofeină peste 200 de miligrame pe zi (aproximativ una până la două căni de cafea) în timpul sarcinii și rezultatele negative asupra sănătății la copii, inclusiv greutatea redusă la naștere.

Ei observă, de asemenea, că există o explicație plauzibilă din punct de vedere biologic pentru acest efect. Cofeina poate trece prin placentă și poate ajunge la făt. În acest caz, cofeina ar putea interfera cu modul în care fetușii răspund la hormonii care le reglează creșterea, teoretizează autorii.

Teoretic, o întrerupere în dezvoltarea creșterii fetușilor ar putea crește riscul altor probleme de sănătate mai târziu în viață. Și înălțimea mai mică a fost legată de un risc viitor mai mare de afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul. Dar autorii nu au găsit o legătură clară între consumul de cafea și alți markeri timpurii ai acestor probleme la acești copii, cum ar fi greutatea corporală mai mare.

Recomandările actuale privind cofeina pentru gravide ar trebui modificate

Alte cercetări, între timp, nu au găsit o legătură între rezultatele negative asupra sănătății în timpul sarcinii și consumul de cofeină sub 200 de miligrame pe zi, iar unele cercetări au sugerat chiar că dozele mici de cofeină ar putea reduce riscul anumitor afecțiuni, cum ar fi diabetul gestațional.

Autorii și experții externi recunosc că vor fi necesare mai multe studii, inclusiv unele care pot urmări în mod similar rezultatele copiilor mai mari, pentru a afla dacă recomandările actuale privind cofeina pentru gravide ar trebui modificate.

„Deși rezultatele studiului sunt interesante, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a susține concluziile și, după cum arată cercetătorii, implicația clinică a acestei diferențe de înălțime este neclară și justifică investigații viitoare”, a declarat Helena Gibson-Moore, om de știință la British Nutrition, potrivit gizmodo.com.