Ce se întâmplă cu leul în raport cu euro? BNR a publicat anunţul despre cursul valutar. Totuşi, trebuie subliniat că moneda naţională s-a depreciat în raport cu dolarul american. În acest sens a fost anunţat un curs de 4,0985 lei pentru un dolar. Asta înseamnă un curs mai mare cu 1,53 bani (0,37%) pentru un dolar faţă de cel stabilit joi, respectiv 4,0832 lei.

Cursul leu/franc a coborât cu 1,04 bani (-0,23%) până la o cotaţie de 4,4038 lei, faţă de anunţul anterior. La ultima cotaţie, un franc elveţian valora 4,4142 lei.

Altfel, BNR anunţă că gramul de aur s-a ieftinit vineri cu 3,27 de lei (-1,43%), ajungând la 224,5155 lei. În şedinţa precedentă, un gram de aur costa 227,7951 lei.

Ce se întâmplă cu leul în raport cu euro?

Joi, 11 martie, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, indica faptul că moneda naţională da dovadă de o relativă stabilitate.

Specialistul Băncii Naţionale a României sublinia că la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate, leul marchează o depreciere mult mai uşoară decât deprecierile din regiune.

„Trebuie spus că există în continuare o stabilitate relativă a leului: la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate leul marchează o depreciere uşoară, mult mai uşoară decât deprecierile din regiune.

Eu fac mereu comparaţie cu regiunea, pentru că cifrele nu mint: în ultimele 2 săptămâni forintul unguresc s-a depreciat cu puţin peste 2%, zlotul polonez cu 1,5%, leul cu 0,27%.

Atenţie la inflaţia anunţată pentru finalul anului

În aceleaşi 2 săptămâni perechea euro-dolar a înregistrat variaţii de la minim la maxim de aproximativ 4 cenţi, echivalentul a 3,3%, deci mişcări mult mai ample decât pentru perechea euro-leu.

Toate aceste evoluţii vin desigur pe fondul diverselor date economice şi medicale publicate recent şi al impactului acestora asupra pieţelor”, a declarat Cristian Popa pentru Agerpres.

Joi s-a anunţat că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna februarie 2021, de la 2,99% în luna ianuarie. Asta s-a întâmplat în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%. În acelaşi timp, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,7%, iar serviciile cu 2,32%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

BNR estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an. Aceeaşi sursă estimează o inflaţie de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului 2021 este aşteptată o inflaţie de 2,5%.