Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre compensarea facturilor și plafonarea prețurilor, în contextul trendului puternic inflaționist. El a explicat cum trebuie să procedeze, acum, o persoana vulnerabilă.
Virgil Popescu afirmă că 13 milioane de români vor beneficia de compensarea facturilor la energie. În cazul curentului electric, pentru compensarea facturilor consumatorului mediu, sunt vizate gospodăriile cu consum de 150-1000 de kw.
Ordonanța 118, este în vigoare din 1 noiembrie până pe 31 martie
„Ceea ce am propus și a adoptat Guvernul Cîțu este Ordonanța 118, în vigoare din 1 noiembrie până pe 31 martie.
Practic, toți consumatorii cu un consum mediu – am estimat noi ‘consum mediu = venit mediu’, vorbim despre 5,2 milioane de gospodării racordate la energie electrică din totalul de 8 milioane. Vorbim despre 13 milioane de români, 2,2 milioane de gospodării racordate la reteaua de gaze dintr-un total de 3,6 milioane. Dacă înmulțim cu 2,5 ajungem la peste 5 milioane de români care sunt racordați la gaze. Cam 65% din populația României racordată la gaze va beneficia de compensare, începând cu data de 1 noiembrie, până la data de 31 martie 2021. Creșterea de preț ar trebui să se reflecte din luna noiembrie.
Pentru consumatorul vulnerabil, dacă din calcul reiese că este mai bine să acceseze ordonanța cu privire la consumul mediu, atunci va beneficia de cea mai favorabilă variantă.
La consumatorul vulnerabil, persoana vulnerabilă trebuie să meargă către primării să completeze niște date (…) Pentru Ordonanță (n.r. – pentru consumul mediu) nu trebuie să facă absolut nimic, decât să-și urmărească consumul la energie și gaz, ca să nu depășească decât cu maxim 10% acea plajă de consum. Vorbim despre un consum de 150 kw – 1.000 de kw”, a declarat Virgil Popescu, la B1 TV.
Cum se compensează facturile
Ministrul Energiei a exemplificat că pentru un consum lunar de 100 de kw, cu un tarif de 0,85 lei/kw, factura la energie electrică va costa 85 de lei. Statul român va compensa 21 de bani/kw – adică „taxa de transport și distribuție”, deci -21 de lei din factură. Compensarea va apărea direct în factură. Astfel, în loc de 85 de lei, factura va avea valoarea de 64 de lei, dar va trebui să fie achitați 68 de lei – preț de referință.
Practic, în baza noii formule, a fost stabilit faptul că facturile de peste 68 de lei vor fi compensate, potrivit ministrului Energiei.
Pentru factura la gaze, plafonarea va fi de 25%.