Ce se întâmplă cu Boris? Guvernul lui chiar începe să devină Conservator

epa08408618 A hand out photograph made available by n 10 Downing street shows Britain's Prime Minister Boris Johnson lighting a candle at the grave of the Unknown Warrior at Westminster Abbey on the eve of 75th Anniversary of VE Day in London, Britain 07 May 2020. EPA/ANDREW PARSONS / HANDOUT This image is for Editorial use purposes only. The Image can not be used for advertising or commercial use. The Image can not be altered in any form. Credit should read Andrew Parsons/n10 Downing street. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ministerul britanic al Educației a adoptat un set de măsuri prin care sunt combătute concepte neo-marxiste precum „cancel culture”, „no-platforming” și mai ales „teoria de gen”.

Elevii britanici vor învăța că doctrina „cancel culture” este o formă de hărțuire și că împiedicarea liberei exprimări („no-platforming”) este un atentat la drepturile omului.

În cadrul eforturilor guvernului conservator de la Londra de a proteja libertatea de exprimare, elevii din ciclul gimnazial vor afla că trebuie respectate toate opiniile, inclusiv cele controversate.

În programa Ministerului Educației, cadrele didactice sunt instruite să le spună elevilor că doctrina „cancel culture”, instalată în numeroase universități occidentale și prin care se promovează boicotarea unei persoane sau organizații cu opinii diferite de cele „mainstream”, nu poate fi o componentă a unei „societăți tolerante și libere”.

Această inițiativă a guvernului britanic, criticat până acum de cercurile conservatoare că este prea înclinati spre „corectitudine politică”, vine după ce fosta ministră de Interne, Amber Rudd, a fost împiedicată de opozanții de stânga să susțină conferințe în mai multe universități.

Printre îndrumările cuprinse în programa Ministerului Educației adresate cadrelor didactice se află și următoarea:

„Reafirmați (elevilor) că fiecare trebuie să arate același respect pentru alții, chiar dacă sunt diferiți. Explicați răul provocat de «cancel culture» și importanța libertății de exprimare și asociere pentru o societate tolerantă și liberă.”

Și mai departe:

„Învățați elevii că cenzura și privarea de mijloace de exprimare sunt nocive și aducătoare de prejudicii. Explicați faptul că a căuta să dați «cancel» unor persoane (de exemplu făcându-i să plece din posturile lor) doar pentru că nu sunteți de acord cu ele constituie o formă de intimidare și care este inacceptabilă.”

Ministrul britanic al Educației, Gavin Williamson, a amenințat în mai multe rânduri că va lua măsuri legale dacă universitățile nu fac mai mult pentru a proteja libertatea de exprimare în campusuri.

Într-o altă secțiune a programei, dedicată Educației Sexuale, ministerul îi avertizează pe profesori că nu trebuie să le sugereze copiilor că „ar putea fi de un sex diferit în funcție de personalitatea și preocupările lor”.

Williamson a avertizat de asemenea școlile să nu mai colaboreze cu ONG-uri care promovează ideea că „ne-conformarea la stereotipele de gen trebuie să fie considerate sinonimă cu identitatea altui gen”.