Alertă pentru toți părinții! Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor

Alertă pentru toți părinții! Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor

În timp ce oficialii Ministerului Muncii au anunțat că de la 1 ianuarie 2020 alocațiile vor fi mărite cu un procent egal cu rata inflației, în anumite județe din România autoritățile taie din cuantumul alocațiilor în cazul copiilor care au prea multe absențe la școală.

În timp ce oficialii Ministerului Muncii au anunțat că de la 1 ianuarie 2020 alocațiile vor fi mărite cu un procent egal cu rata inflației, în anumite județe din România autoritățile taie din cuantumul alocațiilor în cazul copiilor care au prea multe absențe la școală. Un astfel de caz a fost înregistrat în județul Vaslui, unde peste 400 de familii nu au mai primit alocație de susținere din partea statului deoarece copiii au avut absențe nemotivate la școală.

Circa 500 de familii din județul Vaslui, beneficiare de alocație de sprijin, au primit mai puțini bani, au declarat reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vaslui, anunță romaniatv.net. Practic, astfel autoritățile încearcă să ii facă pe părinți să ia măsuri prin care copiii lor să nu mai absenteze de la ore, în cazul unui număr prea mare de absențe ajutorul oferit de stat pentru susținerea familiei fiind tăiat.

Alocația de sprijin este acordată separat de alocația pentru copii, de ea beneficiind familiile care au venituri mici. Familiile vor mai primi sumele cuvenite după ce demonstrează că copiii nu au mai lipsit de la ore. Conform legii, dacă un elev adună într-un semestru între 10 și 19 absențe nemotivate, alocația pentru susținerea familiei scade cu 20%, iar dacă lipsește 20 de ore de la școală, cuantumul alocației se înjumătățește. Dacă numărul orelor de absență este mai mare de 20, familia nu mai primește alocația de susținere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsuri drastice luate în județul Vaslui pentru reducerea chiulului la ore

Circa 300.000 de familii cu venituri mici din România, care au copii primesc de la stat o alocație de susținere, pe lângă alocația pentru creșterea minorilor., suma fiind stabilită în fiecare caz în parte, în raport de veniturile părinților. ,,În luna august a fost suspendată plata alocaţiilor de susţinere a familiei pentru un număr de 427 de familii, suma aferentă fiind de 88.741 lei. Alocaţia pentru susţinerea familiei a fost diminuată de la plată în proporţie de 20%, respectiv 50% pentru un număr de 539 de familii cu suma de 25.716 lei. Numărul total de absenţe şcolare nemotivate transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean către instituţia noastră a fost de 1.869", a declarat directorul executiv al AJPIS Vaslui, Sorin Prepeliţă.

În evidenţele instituţiei figurau, în luna septembrie, un număr de 8.632 de familii care primeau alocaţii pentru susţinere.

Elevii vor primi mai mulți bani începând de anul viitor, potrivit declarației Ministrul Muncii, Marius Budăi, care a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Botoșani, că alocațiile vor fi indexate anual în raport cu indicele inflației. ,,Săptămâna asta, în Comisia de muncă am fost prezent la o dezbatere şi am aprobat că alocaţiile pentru copii să fie indexate anual cu rată inflaţiei, până facem alte măsuri de majorare", a afirmat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că măsura se va aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului 2020, cheltuielile pentru acoperirea fondurilor fiind acoperite  din bugetul de stat al anului viitor.

Alocația este acordată elevilor cu vârstă de maxim 18 ani care urmează cursurile unui liceu sau școli profesionale, până la terminarea acestora, valoarea alocației fiind în prezent de 300 de lei pentru copiii cu vârstă de maxim  doi ani și de  150 de lei pentru copii cu vârstă cuprinsă între 2 și 18 ani. Copiii cu handicap primesc 300 de lei până la împlinirea vârstei de 18 ani.