Creșterea activității de afaceri din zona euro a stagnat în această lună, deoarece o expansiune slabă în industria de servicii dominantă a blocului nu a reușit să compenseze o scădere mai profundă în rândul producătorilor, a arătat miercuri un sondaj.
Indicele compozit preliminar HCOB Purchasing Managers' Index, compilat de S&P Global, a scăzut la 50,1 în această lună de la 50,9 în iunie, abia peste pragul de 50 care separă creșterea de contracție și sfidând așteptările unui sondaj Reuters pentru o creștere la 51,1.
Așteptările privind anul următor au scăzut din nou, sugerând că directorii de afaceri nu se așteaptă la o redresare iminentă. Indicele compozit al producției viitoare a înregistrat un minim al ultimelor șase luni, de 60,0, față de 60,8 în iunie. Un PMI care acoperă sectorul serviciilor a scăzut de la 52,8 la 51,9 în această lună, față de previziunile unui sondaj pentru o creștere la 53,0. Firmele din sectorul serviciilor s-au confruntat luna aceasta cu o creștere mai accentuată a costurilor de producție, dar au majorat prețurile practicate într-un ritm mai redus. Indicele prețurilor de producție a scăzut la 53,2 de la 53,5.
Acest lucru ar putea fi salutat de factorii de decizie din cadrul Băncii Centrale Europene, care au lăsat ratele dobânzilor în așteptare săptămâna trecută, după ce le-au redus în iunie, dar au declarat că decizia din septembrie este „larg deschisă”.
Banca Centrală Europeană a menținut joi ratele dobânzilor neschimbate, conform așteptărilor, dar a declarat că reuniunea din septembrie este „larg deschisă”, deoarece și-a revizuit în scădere perspectivele economice ale zonei euro și a prezis că inflația va continua să scadă.
BCE a redus ratele din zona euro
BCE a redus ratele de la niveluri record luna trecută, într-o mișcare pe care chiar și unii dintre factorii săi de decizie politică au considerat-o pripită, având în vedere dezinflația în stagnare, iar banca se dovedește mai prudentă cu privire la o etapă ulterioară. Cu toate acestea, au existat câteva indicii care să susțină pariurile investitorilor privind o nouă reducere în septembrie, inclusiv comentariul președintelui BCE, Christine Lagarde, potrivit căruia riscurile la adresa creșterii sunt „înclinate în jos” - o schimbare față de formularea sa anterioară potrivit căreia acestea sunt echilibrate, cel puțin pe termen scurt. „Am concluziona că o reducere în septembrie rămâne ferm pe agendă”, a declarat economistul JPMorgan Greg Fuzesi. Lagarde a declarat că este probabil ca creșterea să fi încetinit în al doilea trimestru și că activitatea de investiții, împreună cu producția industrială slabă, indică o expansiune atenuată în viitor. Comentariile consolidează așteptările că activitatea slabă va continua să suprime presiunile asupra prețurilor în economie, permițând BCE să reducă ratele în continuare, poate o dată pe trimestru. Dar BCE s-a ars în repetate rânduri prin furnizarea de orientări prea specifice, astfel încât, de data aceasta, Lagarde a declarat că banca nu se va angaja în prealabil la nicio traiectorie a ratei și că datele vor ghida deciziile. Indicele PMI pentru industria prelucrătoare a scăzut la 45,6, minimul ultimelor șapte luni, de la 45,8 în iunie. Un indice care măsoară producția a scăzut la 45,3 de la 46,1. Având în vedere că cererea a scăzut în cel mai rapid ritm din acest an, fabricile au redus numărul de angajați la cel mai ridicat nivel din decembrie. Indicele ocupării forței de muncă a scăzut la 46,8 de la 47,5, notează Reuters.