Ce se ascunde în spatele lipsei manualelor școlare: O afacere de 50 de milioane €
- Mihai Popescu
- 16 septembrie 2014, 00:00
Vinovați: Ministerul Educației, Editurile și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Procedurile pentru achiziția primelor manuale digitale din România au demarat în martie 2014, când Ministerul Educației Naționale anunța calendarul pentru asigurarea cu manuale școlare pentru clasele I și a II-a pentru anul școlar 2014 – 2015. Disputa editori- minister a prelungit însă mult calendarul anunțat inițial și a dat peste cap planul ca elevii să capete cărțile în 15 septembrie. Ieri, elevii, nu au găsit pe bănci nicio carte sau, în unele cazuri, dascălii au comandat pe cheltuiala părinților manuale care să înlocuiască pentru moment lipsurile, cărți care sunt furnizate tot de edituri direct implicate în acest scandal.
11 sesizări după licitație
Nu mai puțin de 21 de firme s-au arătat interesate de oferta Ministerului Educației și au depus documentația când s-a anunțat licitația. Mai exact, propunerile editurilor (cărțile și CDurile) au fost analizate „în orb”, fără a apărea și numele profesorilor sau ale firmelor participante. Pe 17 iulie 2014, când au fost anunțați câștigătorii licitației - firmele SC CD Press SRL și SIVECO și Editura Litera – numeroasele firme care au fost descalificate au atacat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) lista câștigătorilor. Au fost depuse 11 sesizări, inclusiv la DNA, împotriva Centrului Național de Evaluare și Examinare (organism aflat în subordinea Ministerului Educației și care a organizat efectiv licitația).
Pe 10 septembrie, CNSC a anunțat continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii ale editorilor au fost admise, şase admise în parte şi două respinse. În acest moment, ministerul ar trebui să „repare” neregulile constatate în timpul licitației de CNSC. Conform șefului CNSC, Ministerul trebuie „să evalueze din nou toate ofertele operatorilor economici care au participat la licitație, au depus contestații și cărora li s-au admis contestațiile,în parte sau în tot. Trebuie să li se reevalueze ofertele, pentru că s-au gasit anumite nereguli. Asta poate duce la schimbarea câștigătorilor sau se poate ca ei să rămână aceiași. Se poate, ca urmare a reevaluarii, să desemneze același câștigător sau alții”, a declarat pentru hotnews.ro, șeful CNSC, Bogdan Lehel Lorand.
Ministerul Educației: „Am respectat legislația de achiziții”
Într-un răspuns trimis EVZ, oficialii Ministerului Educației susțin că „licitaţia s-a desfăşurat respectând toate prevederile legale şi termenele impuse de legislaţia specială în materie de achiziţii publice, respectiv Ordonanţa de Urgenţă privind atribuirea contractelor de achiziţie publică. De asemenea, toate aspectele invocate în repetatele încercări de anulare/suspendare a procedurii de licitaţie, inclusiv chestiuni legate de criteriile/indicatorii de calitate din Caietul de sarcini, au fost declarate ca neîntemeiate de instanţele de judecată”.
Viteza melcului
Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din România, este de părere că vina pentru această întârziere supărătoare este purtată de funcționarii statului: „Ministerul a început foarte târziu această procedură, a fost aprobată abia în 2013 şi a stat în sertar până în martie 2014, anunţul de declanşare, publicarea în Monitorul Oficial a fost făcută abia în 14 martie 2014, efectiv licitaţia a început abia în ziua de Paşte, cu termen de prezentare a ofertelor în iunie, apoi mutat în 16 iulie. Noi am avertizat că nu există timpul necesar pentru încheierea licitaţiei, nici pentru virarea manualelor în şcoală. Nu mai vorbesc de greşelile uriaşe de management ale acestui proiect dublate de o lipsă de profesionalism incredibilă, lipsă de dialog şi de transparenţă cum rar mi-a fost să întâlnesc în cadrul unui minister“.
Și Paul Balogh, co-fondator al Read Forward, firmă care a participat alături de Editura Humanitas la licitația ministerului consideră că vina aparține ministerului din trei motive:
În primul rând, a organizat licitația mult prea târziu, ea trebuia începută în iarna lui 2013. Nu se poate organiza o licitație în mai pentru a avea manuale terminate în septembrie. „E ca și cum ți-ai propune să ajungi de la București la Ploiești la ora 13 și pleci din casă la ora 12:30. Și apoi te superi pe tren că nu te-a dus la timp la destinație”, a declarat Balogh pentru Evenimentul zilei.
În al doilea rând, omul de afaceri reclamă o totală lipsă de transparență din moment ce un ordin de ministru care conținea calendarul licitației a fost ținut ascuns pur și simplu . „Și-au încălcat propriul termen chiar la lansarea licitației. Mai mult, Consiliul Național de Evaluare și Consultare și editurile câștigătoare au decis secretizarea justificărilor pentru prețurile nejustificat de mici oferite de SIVECO și CD Press (marii câștigători)”, mai susține Balogh.
Licitație incorectă, organizată prea târziu El mai arată că toți ceilalți concurenți au fost eliminați pe baza unor criterii inexistente în caietul de sarcini. În plus, la analiza ofertelor firmelor câștigătoare, anumite neconformități minore au fost trecute cu vederea de minister, în timp ce pentru alți concurenți aceleași lipsuri neînsemnate au constituit motiv de excludere de la licitație. „Concluzia este foarte clară: ministerul a organizat, prea târziu, o licitație lipsită de corectitudine”, susține Paul Balogh.
Când vin totuși manualele
Când vine vorba de data la care elevii vor primi manualele, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale nu au încă un răspuns clar. „Nu ar fi trebuit ca astăzi să nu avem manuale. Mi-aş fi dorit ca startul manualelor digitate să fie pe 15 septembrie, şi nu pe 25 septembrie sau când o fi. ... Nu pot spune cine este vinovat. Vom vedea la sfârşitul licitaţiei dacă s-a greşit din partea ministerului sau a cui este vina. Nu vreau să comentez decizia CNSC. Suntem obligaţi să reevaluăm. Nu vreau să dau un termen, pentru că, de fapt, problema nu este la reevaluarea MEN, pot fi făcute contestaţii pe alt subiect”, a precizat ministrul Pricopie ieri, când a fost întrebat cine este vinovat de faptul că elevii nu au manuale. Sunt așteptate noi contestații Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor e de părere că e posibil să asistăm la noi contesta ț i i . „Din data de 11 septembrie a început reeva l u - area, aceasta va ţ i n e până în 25 septembrie, din această dată alte zece zile vor fi pentru noile contestaţii, ajungem la 5 octombrie, dată la care dacă lucurile merg bine vor exista manuale pe platformele online, cel puţin o săptămână învăţătorii vor evalua ofertele online, în jurul datei de 12 octombrie vom cunoaşte cantitatea de manuale necesară, mai durează apoi câteva zile până se dă comanda, iar apoi va dura şi tipărirea”.
Ce înseamnă mai exact noile manuale digitale
Elevii de clasa I și a II-a sunt primii care au parte de manuale digitale și de o programă școlară nouă. Practic, la clasele mici, atât la română, cât și la matematică, vor exista câte două manuale și două CDuri (pentru fiecare semestru), lecțiile fiind mai ancorate în realitate. Profesorii trebuie însă să pună CDuri într-un computer și să ruleze programele interactive. În zonele rurale, unde computerele sunt o raritate, e puțin probabil că micuții vor beneficia de minunile tehnologiei. „Au făcut cu 100 de activități multimedia interactive în plus față de cât se cerea: 470 în loc de 370”, povestea pentru EVZ directorul executiv al uneia dintre editurile câștigătoare. Totul e corelat cu faptul că se va schimba și modul în care vor fi susținute examenele, după model interdisciplinar, care merge mai mult pe gândire și prea puțin pe memorare. „Metoda interdisciplinară de predare este, de fapt, pregătirea pentru testele tip PISA”, explica ministrul Educației, Remus Pricopie. Din 2019, toate examenele, inclusiv Bac-ul, urmează să se dea după model PISA.
PMP cere comisie de anchetă pentru manuale
ACL va depune, azi, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă pe Educaţie „PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi”, a anunţat Raluca Turcan vicepreşedinte al PDL, precizând că demersul este centrat pe Ordonanţa de Urgenţă 49/2014. Și Partidul Mișcarea Populară (PMP) a anunțat că va susține moțiunea de cenzură a ACL, dar și că va solicita Camerei Deputaților înființarea unei comisii de anchetă cu privire la manualele școlare pentru clasele I și II. „Cerem anchetă parlamentară pentru a se vedea din ce motiv nu s-au tipărit la timp abecedarele, manualele pentru copii de clasa I şi a II-a, în aşa fel încât să aflăm şi noi, să afle şi părinţii pentru care motiv astăzi copiii lor nu au avut manualele atât de necesare pe băncile şcolii”, a spus Elena Udrea , președintele PMP.