Ce se ASCUNDE în spatele amenințării de BOICOT a întâlnirii Kim - Trump

Ce se ASCUNDE în spatele amenințării de BOICOT a întâlnirii Kim - Trump

Amenințarea Coreei de Nord că ar putea renunța la summit-ul cu Trump, venită din senin săptămâna aceasta, a fost o mișcare bine calculată.

Potrivit unor oficiali din serviciile secrete, citați de Washington Times, Phenianul a urmărit să dea mai multă greutate poziției sale, în fața cerinței părții americane de a „capitula” după modelul libian de denuclearizare totală și de a câștiga timp pentru a-și ascunde armele nucleare.

Pe de o parte, Kim a dorit să arate opiniei publice nord-coreene, în fața căreia este un semi-zeu, că nu se lasă călcat în picioare de Trump.

Pe de altă parte, amenințarea cu boicotarea summit-ului are și o componentă strategică.

Pe fondul marilor incertitudini care domnesc privind proporțiile inrastructurii nucleare nord-coreene, oficiali americani și analiști particulari atrag atenția asupra lungii istorii de acorduri cu Phenianul, pe care regimul comunist nu le-a respectat.

„Coreea de Nord este convinsă că poate păcăli cumva Statele Unite”, spune Anthony Ruggiero, de la Foundation for Defense of Democracies, un apropiat al administrației Trump, care a negociat și în anii trecuți cu Phenianul.

„Este posibil să încerce să-și ‘cosmetizeze’ capacitățile chiar acum, încercând să câștige mai mult timp pentru asta.”

Într-un gest care a luat prin surprindere Washingtonul și Seulul, Phenianul a invocat drept pretext manevrele militare comune americano-sud-coreene pentru a anula o întâlnire importantă dintre oficiali din Nord și Sud. De asemenea, regimul comunist a amenințat că anulează la întâlnirea cu Trump, dacă SUA continuă cu pretențiile de „denuclearizare totală și verificabilă”.

Anunțul Phenianului, făcut de adjunctul ministrului de Externe, Kim Kye-gwan, a venit după ce consilierul pentru securitate al lui Trump, John Bolton, un sceptic al negocierilor cu Coreea de Nord, a spus că acestei țări trebuie să i se impună „modelul libian”, aplicat după lichidarea lui Gaddafi.

Oficiali din serviciile de informații americane au declarat pentru Washington Times că persoana lui Kim Kye-gwan a fost aleasă cu multă grijă, dată fiind experiența sa de 25 de ani, de negocieri sinuoase cu Statele Unite și Occidentul.