Ce şanse are copilul să moştenească ochii părinţilor

Ce şanse are copilul să moştenească ochii părinţilor

Culoarea ochilor unui nou-născut este rezultatul unui calcul genetic pe care nici măcar specialiştii nu l-au rezolvat încă. Din combinarea celor mai întunecate nuanţe de căprui poate rezulta un bebeluş cu ochii albastru-azuriu.

Credinţa populară spune că băieţii se aleg cu ochii mamei, iar fetele vor semăna cu tatăl. Geneticienii cred însă că nimeni nu poate "ghici" culoarea ochilor viitorului bebeluş. "E un proces complet aleatoriu. Culoarea nu e dată de o singură genă, nici recesivă - a bunicilor, nici predominantă - a unuia dintre părinţi, ci de un pachet întreg", arată Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală la clinica MedLife. În timp ce africanii, hispanicii şi asiaticii se nasc, cel mai adesea, cu ochii închişi la culoare şi rămân aşa toată viaţa, bebeluşii caucazieni sunt o enigmă. Până să împlinească un an de viaţă, irisul acestora trece prin mai multe transformări, de la albastru-înschis şi chiar gri, la verde sau căprui. Responsabilă de toate aceste etape de culoare este melanina, o substanţă produsă de celule, care dă şi pigmentul pielii sau părului. Aspectul ochilor va depinde foarte mult de cantitatea de melanină din iris: dozele mici se regăsesc la ochii albaştri, pe când cei negri o au într-o proporţie mai mare. Culoarea se stabilizează atunci când melanina ajunge la cote maxime, în jurul vârstei de nouă luni, dar surprizele se ţin lanţ până la trei ani. Mai mult, în cazul a 10% dintre oameni, culoarea ochilor se definitivează abia la maturitate. Cât cântăreşte factorul genetic în toată această ecuaţie? Deşi, teoretic, copilul are şanse egale să moştenească unul dintre părinţi, uneori culoarea este influenţată de gene mai îndepărtate, ale bunicilor. "De fapt, nimic nu e bătut în cuie. Un copil se alege cu amestecuri diferite. Aşa se face că din doi părinţi cu ochi căprui poate ieşi un bebeluş cu ochi albaştri fără a mai exista vreun precedent în familie. Sunt oameni, puţini la număr, care au chiar ochii roşii. Aceştia suferă însă de albinism, o afecţiune care duce la depigmentarea părului, a pielii şi implicit a irisului", adaugă geneticianul Viorica Rădoi. Ochii albaştri, mai sensibili la lumină În ceea ce priveşte însă legătura dintre nuanţa irisului şi eventualele boli, specialiştii dau asigurări că toate culorile sunt la fel de "sănătoase". "Există iridologi, un soi de cititori în iris, care, pe baza unor pete maronii şi a altor semne pot determina o afecţiune, însă nu putem asocia o boală cu o anumită culoare. Cel mult, putem vorbi de sensibilitate şi atunci e adevărat că ochii albaştri sunt mai vulnerabili la lumină", explică Mircea Cristian Moraru, oftalmolog la Clinica "Oculus" din Bucureşti. Culoarea ochilor nu este neapărat influenţată de părinţi sau alte rude, ci de un complex de gene Patru curiozităţi despre ochi

  • Cei mai mulţi nou-născuţi vin pe lume cu ochii albaştri, indiferent ce nuanţă vor căpăta ulterior;
  • Căprui este cea mai des întâlnită culoare, în schimb numai 1% din populaţie are ochii negri;
  • În vreme ce irisul îşi schimbă pigmentul, mărimea ochilor rămâne aceeaşi;
  • Ochii pot avea culori diferite ca urmare a unei afecţiuni numite heterocromie, determinată de distribuţia inegală a melaninei.

Citiţi şi:

  • Culoarea ochilor îţi arată ce boli rişti

Ne puteți urmări și pe Google News