Ce salariu avea șeful instituției care trebuia să localizeze avionul: 10.000 de euro pe lună. El și-a dat demisia astăzi, după ce s-a aflat că nu funcționa frecvența vitală pentru localizare

Ce salariu avea șeful instituției care trebuia să localizeze avionul: 10.000 de euro pe lună. El și-a dat demisia astăzi, după ce s-a aflat că nu funcționa frecvența vitală pentru localizare

Chiar dacă nu se consideră responsabili pentru întârzierea localizării avionului prăbușitdirec, Aleodor Frâncu, și subalternul acestuia, directorul de operațiuni Bogdan Donciu, și-au depus demisia. Asta, după ce vicepremierul Gabriel Oprea a întomict un raport care arată filmul accidentului din Munții Apuseni și cât de prost au acționat cei de la Romatsa.

Alarmarea în cazul situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă se poate face de către următoarele unităţi de alarmare :

  • ROMATSA, care asigură în mod continuu serviciul de alarmare în FIR (regiunea de informare a zborului) - Bucureşti. ROMATSA este desemnată şi înregistrată la OACI (organizația de aviație civilă internațională) ca punct de contact pentru căutare şi salvare COSPAS/SARSAT;
  • STS, prin Sistemul naţional pentru apeluri de urgenţă - 112.

În acest sens, ROMATSA asigură supravegherea continuă a transmisiilor radio recepţionate de la aeronavele în pericol şi, totodată, recepţionarea semnalelor emise de echipamentele de locaţie pentru situaţii de urgenţă (ELT) pe frecvenţele 121,5 MHz şi 406 MHz.

Nu au funcționat ambele frecvențele

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest caz însă, echipamentele de locaţie pentru situaţii de urgenţă (ELT) ale aeronavei nu au funcţionat pe frecvenţa de 406 MHz, prevăzută de Regulament, ci numai pe cea de 121,5 MHz, care nu era aptă să permită localizarea. „Au existat informaţii de la aeronave în zbor despre emisia staţiei ELT a aeronavei BN2 prăbuşite, dar nu a exista o informare de la Centrul COSPAS – SARSAT (Centrul de Căutare-Salvare Satelitară), prin Centrul de la Moscova (MCC). Fiind ulterior contactat, de către ROMATSA, (telefonic şi prin e-mail) Centrul de la Moscova nu a comunicat nici un răspuns”, scrie în raportul dat publicătății astăzi de mai marii de la Guvern.

Cert este că, astăzi, după ce timp de două zile nimeni nu a suflat o vorbă, despre faptul că nu a funcționat frecvența pe baza căreia se putea localiza avionul, șefii de la Romatsa și-au prezentat demisia.

„ROMATSA  Bucureşti NU a manifestat  un rol activ în conformitate cu competențele prevăzute de lege, NU a luat măsurile necesare în vederea stabilirii zonei de căutare a aeronavei dispărute şi NU a declanşat operaţiunile de căutare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471/2008”, mai scrie în raport.

Și soția este la ROMATSA- câștiguri de mii de euro

Conform portalului ANI, Frâncu a încasat peste 500.000 de lei în 2012. Și soția acestuia, Adriana Frâncu, care lucrează tot la ROMATSA, a încasat în 2012, peste 155.000 de lei, scrie sursazilei.ro.

Familia Frâncu deține patru terenuri, în București și Snagov, un apartament și o casă în Capitală, dar și două autoturisme şi o barcă.

Potrivit unor articole din presa centrală, terenurile din Snagov sunt primite în baza unui certificat de revoluționar. Familia Frâncu mai are bijuterii și obiecte de artă, moștenire, în valoare de aproape 30.000 de euro.