Ce salarii vor încasa, de la 1 august, preşedintele, premierul şi persoanele din cele mai înalte funcţii de demnitate publică din România

Ce salarii vor încasa, de la 1 august, preşedintele, premierul şi persoanele din cele mai înalte funcţii de demnitate publică din România

Premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat, miercuri, că Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care indemnizaţiile lunare pentru cele mai înalte funcţii publice din România se majorează începând din luna august.

Este vorba de creşterea salariilor preşedintelui României, prim-ministrului, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, șefii de Servicii.

Iată tabelul cu salariile brute pe care le vor încasa cei mai înalt demnitari ai statului:

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Astfel, preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi premierul vor avea un salariu brut de 21.540 de lei, iar net de 15.108 lei.

Totodată, vicepremierul va avea o indemnizaţie lunară brută de 20.000 de lei, suma netă pe care o va încasa lunar fiind de 14.024 de lei.

De asemenea, miniştrii şi şefii de servicii de informaţii - SRI, SIE, STS şi SPP - vor avea o indemnizaţie lunară de 19.055 de lei brut, suma netă pe care urmează să o încaseze fiind de 13.365 de lei.

Decizia a fost luată după ce ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, recent, că noua Lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, care ar putea fi aplicată de la sfârşitul acestui an, va avea un salariu minim brut de 1.200 lei şi un salariu maxim brut de peste 21.000 lei, iar de cel mai mare nivel de remuneraţie va beneficia preşedintele, premierul, preşedinţii celor două Camere parlamentare, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Gabriel Oprea a precizat că majorarea va fi aplicată pentru 48 de funcţii de demnitari, dar nu a indicat nivelul la care vor creşte indemnizaţiile şi nici care sunt funcțiile.

El a mai arătat că salarizarea din justiţie este peste media altor instituţii publice, iar modul bun în care funcţionează justiţia se datorează inclusiv remuneraţiei procurorilor şi judecătorilor, iar majorarea care va fi aplicată în administraţie este posibilă datorită creşterii economice rezultate din măsurile Guvernului. "Nu în ultimul rând, vreau să corelez această decizie cu lupta împotriva corupţiei. România are deja rezultate solide la acest capitol. A fost tăiat apetitul celor care sunt în sistem de a-şi completa salariile din bani publici", a spus Oprea.

Totodată, acesta a anunţat că, prin noul proiect de lege al salarizării bugetarilor pregătit de Ministerul Muncii, toate salariile din sistemul public vor creşte până la sfârşitul anului.

După anunţul făcut de Gabriel Oprea, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat şi consideră că intenţia Executivului de a creşte salariile miniştrilor este "înţeleaptă şi cu bătaie lungă" şi ea se poate încadra la categoria "prevenirea corupţiei".

''Am înţeles că există o intenţie a Guvernului de a creşte salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă şi cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziţia în stat'', a declarat Iohannis.