Aproximativ 35% din bugetul Administrației Prezidențiale a fost folosit pentru plata angajaților. Unii dintre colaboratorii lui Klaus Iohannis au un salariu apropiat de cel al unui ministru din Guvernul României.
Administrația Prezidențială plătește lunar trei categorii de persoane. Este vorba de demnitari, funcționari și foștii șefi de stat. Cei care au ocupat scaunul de la Cotroceni primesc o indemnizație în valoare de 75% din cea a președintelui în funcție. Salariile pe care le primesc angajații de la Cotroceni încep de la 2.000 de lei și trec de 10.000 de lei. Administrația a alocat 32.875.000 de lei din bugetul pentru anul 2022 pentru cheltuielile legate de personal.
Suma reprezintă mai mult de o treime din costurile totale. Cea mai mare cheltuială pe care Administrația Prezidențială o face este cea legată de salarii, 31,5 milioane de lei. Această sumă este împărțită în mai multe categorii diferite. Este vorba de: salariile de bază, 26,6 milioane, sporuri pentru condiții de muncă, 2,7 milioane, sauu indemnizațiile de hrană, nouă milioane de lei.
Cine sunt cei mai bine plătiți angajați din Administrația Prezidențială
Cea mai bine plătită persoană din Administrația Prezidențială este chiar Klaus Iohannis care a avut o indemnizație brută de 24.960 de lei în 2022. Acest lucru înseamnă un salariu net lunar de 14.602 de lei. Președintele României este demnitarul cu cel mai mare salariu din țară, având un coeficient de salarizare de 12,0. Acest lucru înseamnă că venitul șefului statului trebuie să fie de 12 ori mai mare față de salariul minim pe economie. Indemnizația pe care o primește Iohannis ar fi fost și mai mare dacă salariile demnitarilor nu ar fi fost înghețate în funcție de salariul minim din 2019, 2.080 de lei în acea perioadă.
Salariul minim a ajuns la 3.000 de lei brut în acest an, iar dacă veniturile demnitarilor nu ar fi fost înghețate, statul român trebuia să suporte o creștere cu aproape 30% a indemnizației președintelui. Consilierii prezidențiale și consilierii de stat se află și ei în aceeași situația, salariile lor au fost înghețate tot în urmă cu trei ani. Un consilier prezidențial câștigă lunar același salariu pe care îl au miniștrii.
Indemnizația brută este de 21.840 de lei, echivalentul a 12.776 lei net. Admnistrația plătește nouă consilieri de prezidențiale, iar suma totală cheltuită pentru aceștia este de 131.418. În ceea ce îi privește pe consilierii de stat, ei au un salariu mai mic. Ei obțin aceeași indemnizație precum secretarii de stat. Venitul brut al acestora este de 16.640 de lei, echivalentul a 9.734 lei net. Acest lucru înseamnă că 97.340 lei sunt alocați lunar pentru indemnizațiile lor.
Turele de noapte, un adevărat beneficiu
Bugetul Administrației Prezidențiale trebuie să țină cont și de foștii președinți ai țării care primesc lunar 75% din indemnizația șefului statului din acel moment. Acest lucru înseamnă o cheltuială de 10.951 de lei. Administrația a făcut economie preț de câteva luni, anul trecut, după ce Traian Băsescu a pierdut această indemnizația. Instanța a stabilit că fostul președinte a fost colaborator al Securității. Singurele persoane care mai beneficiază de această sumă de bani sunt Ion Iliescu și Emil Constantinescu. Foștii președinți au dreptul la cabinetele de lucru, iar angajații lor sunt plătiți tot de Cotroceni.
Cei mai bine plătiți funcționari sunt cei care ocupă postul de director. Aceste persoane au un câștig net de 7.648 de lei. Ulterior, șeful de serviciu și șeful de birou completează acest top cu salarii de 6.854, respetiv 6.028 de lei. Salariile lor au fost majorate începând cu 1 ianuarie 2023 cu 10%. De această mărire au parte și ceilalți funcționari ai Administrației Prezidențiale care ocupă funcții de execuție. Un auditor de la Cotroceni poate câștiga 5.899 de lei. Salariile consilierilor diferă în funcție de gradația deținută, dar înceă de la 3.630 de lei net și ajung până la 6.300 de lei.
Personalul contractual beneficiază de salarii asemănătoare, în funcție de postul ocupat de fiecare persoană în parte. Cele mai mici salarii sunt primite de muncitorii calificați. Veniturile lor sunt cuprinse între 2.300 șo 2.700 de lei. La aceste salarii sunt adăugate sporurile pentru munca de noapte cu care muncitorii reușesc să își crească salariile. Ei obțin între 646 – 849 lei pe lună pentru aceste ore, potrivit FANATIK.