Ce salarii aveau Nicolae și Elena Ceaușescu. Surpriză! Ce făceau cu banii

Ce salarii aveau Nicolae și Elena Ceaușescu. Surpriză! Ce făceau cu banii Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu. Sursa: Arhiva EVZ

În cartea „El și Ea. Poveștile soților Ceaușescu și ale politicienilor comuniști”, lansată de editura Evenimentul Zilei și Capital, fostul ofițer de Securitate Adrian Eugen Cristea aduce informații fascinante despre viața cuplului Ceaușescu.

În perioada comunistă, Cristea a absolvit Școala de Ofițeri de Marină Militară și Academia Navală, specializându-se în Navigație. A lucrat pe diverse nave militare și a comandat o navă pentru Apărarea Apelor Teritoriale. De asemenea, a fost Comandant al unui Divizion de Nave Maritime și Fluviale. După 15 ani în marină, a fost transferat la Departamentul Securității Statului.

În cadrul Direcției de Securitate și Gardă Prezidențială, Cristea a ocupat funcții de șef de serviciu și director adjunct. A coordonat protecția președintelui României, atât în țară, cât și în afaceri internaționale. A fost responsabil cu asigurarea protecției președintelui și a familiei sale. A avut acces la aspecte intime din viața familiei Ceaușescu și a publicat observațiile sale în mai multe cărți.

Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu?

„După anul 1985 Nicolae Ceaușescu primea un salariu de 15.000 lei lunar și o primă de conducere de 3.000 lei. Elena Ceaușescu primea și ea 13.000 lei. Puțin peste 30.000 lei pentru amândoi. Salarii mici pentru funcțiile ce le aveau. Erau directori generali din unele industrii care primeau mult mai mult. În plan internațional președinții de stat primeau salarii de 10-15 ori mai mari dar nu beneficiau de tot ce le era necesar, gratuit, de la stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salariile le primea Elena Ceaușescu. În următoarea dimineață o chema pe coafeză, în care avea multă încredere, căreia îi da patru carnete CEC și cei 30.000 lei pentru a-i depune pe numele celor trei copii și a nepotului, fiul lui Valentin. Apoi, coafeza era însoțită de un ofițer din garda personală și se ducea la CEC. Seara, când Elena Ceaușescu venea la reședință i se prezenta cele patru carnete în care erau trecute sumele depuse. Făcând o adunare a salariilor depuse la CEC în perioada 1965 – 1989 acestea s-au ridicat la o sumă aproximativă de 8.400.000 lei.

Salariile primite de soții Ceaușescu nu erau păstrate pentru uzul personal. Ei nu ofereau ajutoare. Alți lideri de partid și de stat procedau la fel, trăind în medii restrânse. Acordarea ajutoarelor era văzută ca propagandă negativă. Nicolae Ceaușescu credea că va conduce România până la moarte. Banii erau depuși pe numele copiilor, conform unei înțelegeri între soți. Nu aveau altceva de făcut cu acei bani.

Cuplul a depus banii pe numele copiilor

„Din salariile primite nu se oprea nimic în casă pentru cei doi soți Ceaușescu. Niciodată în viața lor, nu au dat ajutoare de orice fel. Și ceilalți conducători de partid și șefi de stat procedau la fel. Toți trăiau în mediul lor restrâns. Acordarea de ajutoare intra, sigur, în zona de propagandă defavorabilă lor.

Siguranța personală a lui Nicolae Ceaușescu venea și din credința că numai el urmează să conducă România din funcțiile ce le deținea până la moarte. Depunerea banilor lor pe numele copiilor era rezultatul unei înțelegeri între cei doi soți. Altceva nici nu aveau ce face cu ei. Orice om normal proceda la fel.

În același mod au procedat și ceilalți președinți din statele est-europene. Nu sunt date despre procedeul lui Iosif Stalin întrucât relațiile cu copiii săi n-au fost niciodată apropiate. Dar, în mod sigur, au avut o destinație devenită secretă.

Apariția unor date ar duce la o cunoaștere și mai bună a caracterului acestuia. Ceilalți șefi de partid din țările est-europene s-au abținut să facă declarații.”, a scris Cristea în cartea sa.

Cartea oferă relatări și perspective unice asupra cuplului prezidențial și al regimului comunist. Aceasta poate fi achiziționată pe edituradecarte.ro.