Studiile din domeniul sănătății reiterează că persoanele în vârstă ar trebui să limiteze la cel mult 3 băuturi pe săptămână, consumul de alcool. Asta pentru că, în caz contrar, efectele nocive asupra sănătății nu sunt deloc de neglijat.
Specialiștii în sănătate recomandă renunțarea totală la alcool după vârsta de 65 de ani, dar dacă acest lucru nu este posibil, o cantitate redusă de alcool ar putea fi acceptabilă, dar numai dacă nu se urmează un tratament medicamentos sau dacă nu există o stare de sănătate necorespunzătoare în timpul consumului.
Efectele ale consumului de alcool după vârsta de 65 de ani
Conform studiilor, pe măsură ce îmbătrânim, schimbările în compoziția corpului nostru și în capacitatea de a metaboliza alcoolul fac ca această substanță să afecteze mai profund adulții în vârstă.
Aproape jumătate dintre adulții în vârstă de 65 de ani și peste declară că au consumat alcool în ultimul an. Aceștia obișnuiesc să consume un pahar de alcool la un eveniment social sau la o petrecere, pentru a-și îmbunătăți starea de spirit, sau ca mijloc de a face față unei perioade dificile, ori a unor episoade de insomnie.
Anterior s-a demonstrat că un consum moderat de alcool poate fi benefic organismului
Majoritatea persoanelor aleg băuturile alcoolice la o întălnire, la o petrecere sau într-o vacanță, dar acest lucru este foarte toxic pentru sănătatea lor, afirmă specialiștii. Un nou studiu, efectuat pe baza unui set de date din Regatul Unit, a arătat efectele consumului moderat de alcool , care vine la pachet cu o serie de beneficii, relatează luni Science Alert.
”Aşa-numita curbă în formă de ‘J’ a relaţiei dintre boli cardiovasculare şi consumul de alcool, ce sugerează anumite beneficii pentru sănătate în urma consumului redus până la moderat de alcool este cel mai mare mit aflat în circulaţie de când ni s-a spus că fumatul ne face bine”, a declarat specialistul în afecţiuni cardiovasculare, Rudolph Schutte de la Anglia Ruskin University (ARU) din Marea Britanie.
Specialiștii au analizat date cuprinse într-o vastă bază de date cu informaţii biologice din Marea Britanie, numită UK Biobank, asociate unui număr de 333.259 de consumatori de alcool şi 21.710 de persoane, care nu au băut niciodată alcool. Aceștia au încercat să explice fiecare eveniment cardiovascular. Nu au fost luați în considerare oamenii care au consumat în trecut, iar ulterior au renunțat la băuturile alcoolice.
Explicația specialiștilor
Oamenii care nu consumaseră alcool niciodată aveau un indice de masă corporală (IMC) mai ridicat, o tensiune arterială mai mare şi erau mai sedentari.
”Folosirea acestei strategii analitice permite autorilor să raporteze protecţia cardiovasculară generală conferită de alcool”, a notat echipa în acest studiu.
”În cohorta noastră, cei care nu au băut niciodată au fost mai în vârstă, mai puţin activi fizic, au avut un indice de masă corporală mai mare şi au fost mai puţin înstăriţi din punct de vedere socioeconomic.”
Chiar şi după ajustarea realizată, luând în calcul aceşti factori de risc cardiovascular, cei care nu au băut niciodată alcool au prezentat un risc cu 31%, 51%, respectiv 46% mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular, boală cardiacă ischemică, respectiv o afecţiune cerebrovasculară”, au adăugat cercetătorii.