Programul „Rabla pentru tractoare” a fost modificat, a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Ce se schimbă la „Rabla pentru tractoare”
Astfel, potrivit noii modificări, finanţarea pentru tractoare va fi acordată fără a fi obligatorie încheierea unor contracte. Va fi suficientă, pentru a primi banii de tractor, aprobarea Comitetului de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu.
„Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Hotărârea privind modificarea HG-ului nr. 589/2024 pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate”, se arată într-un comunicat al instituției.
Cum se va acorda finanțarea pentru mașinile agricole
„Astfel, finanţarea va fi acordată fără a fi necesară încheierea contractelor de finanţare, ci doar prin aprobarea Comitetului de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu”, a mai spus, miercuri, Ministerul Mediului.
„Modificarea aprobată astăzi este menită să înlesnească procesul prin care se acordă finanţarea pentru beneficiarii acestui program”, a explicat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
„Prin Programul Rabla pentru tractoare ne propunem să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente, noi şi, bineînţeles, mai puţin poluante”, a adăugat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Ce este programul „Rabla pentru tractoare”
În această rundă, programul „Rabla” are alocat un buget de 500 de milioane de lei.
La lansarea programului, la finalul lunii august a acestui an, ministrul Mircea Fechet a declarat că este vorba despre „un program pilot, pentru că nu am mai finanţat până astăzi tractoare sau maşini agricole autopropulsate, însă ne propunem prin acest program să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente noi şi bineînţeles mai puţin poluante”.
„Spre deosebire de panourile fotovoltaice pe care le importăm din pieţele asiatice de cele mai multe ori, avem în România producători de astfel de tractoare sau utilaje agricole şi sper ca un număr cât mai mare din aceste echipamente să fie produse în România”, a adăugat ministrul Mediului.