Ce s-a întâmplat la „Blocul morții”. Ce spune un chimist

Ce s-a întâmplat la „Blocul morții”. Ce spune un chimist

Numai o minune a făcut ca jandarmii și pompierii care au intervenit încă din prima zi în blocul otrăvit cu pesticid letal, din Timișoara, să nu aibă de suferit. Este, realmente, inexplicabil că, până acum, nu s-a raportat niciun caz în care să fi avut nevoie de îngrijiri medicale. Asta în contextul în care oamenii au intrat în zonele afectate de fosfură de aluminiu purtând, cel mult, măști de protecție în caz de răceală, din cele care se cumpără cu câțiva lei de la farmacie.

Luni, în prima zi în care autoritățile au înțeles că trei oameni, locatari în blocul de pe strada Miorița nr. 8 au murit intoxicați, s-au dus să vadă ce se întâmplă. Singura ”protecție” a fost că au purtat măști de farmacie.

Un copil de 9 zile, altul de 3 ani și mama sa, de 29 de ani, au murit de sâmbătă până luni, după ce în bloc s-a efectuat dezinsecție contra ploșnițelor cu o substanță deosebit de periculoasă. Delicia Gastoxin e interzis a fi folosită în contact cu oamenii, iar în cazul de față a fost utilizată ilegal, după ce fusese achiziționată de pe piața neagră.

“Acele echipamente şi mai ales măştile purtate de echipele de intervenţie din prima zi nu au fost sufieciente, pentru a se evita contaminare. Sulfina este un gaz extrem de toxic, fiind strict reglemantate cantităţile care pot produce incidente. Este necesar un echipament corespunzător, care să ne protejeze(...) Doar o mască de protecţie pentru viroze nu ne apără de fosfină. Echipele de intervenţie nu au fost echipate corespunzător pentru că nu s-a ştiut despre ce este vorba. Eu întotdeauna spun că dacă nu ştim cu ce avem de-a face, trebuie să ne luăm toate măsurile de precauţie”, arată conf. univ. dr. Vlad Chiriac, profesor la Facultatea de Chimie din cadrul Universității de vest din Timișoara. Acesta crede că încă ar putrea fi pericol în zonă, deoarece gazul fosfinic e greu și are tendința să coboare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Niciun jandarm care a asigurat paza nu a purtat niciun fel de mască, iar ziariștilor le-a fost permis accesul în zonă, din nou, fără ca nimeni să le atragă atenția asupăra pericolului. Nouă polițiști care au desfășurat cercetări la fața locului au ajuns la spital cu stare proastă, însă analizele le-au ieșit bine și au fost lăsați acasă.

Joi seara însă, s-a descoperit ceva de-a dreptul halucinant. Un locatar de la una din adresele evacuate a trăit în bloc în tot acest timp în care vecinii săi au fost evacuați. Spune că e bine. Când a auzit bătăi în ușă, luni, a crezut că era administratorul și nu a deschis.

Conform datelor primite de la cele 3 Unități de Primiri Urgențe din Timișoara, în acest moment, mai sunt internate 3 persoane, dintre care 2 copii la Spitalul Louis Țurcanu și un adult la Spitalul Județean. La Spitalul Municipal nu mai sunt persoane internate.

Starea persoanelor internate este general bună.

 

Sursa foto: Cornel Puțan