Evenimentul Zilei > Monden > Ce s-a descoperit pe Marte? Imaginile fac înconjurul lumii
Ce s-a descoperit pe Marte? Imaginile fac înconjurul lumii

Ce s-a descoperit pe Marte? Imaginile fac înconjurul lumii

Mai multe imagini spectaculoase de pe Marte au fost făcute publice și au devenit imediat virale. Nimeni nu a mai văzut așa ceva până acum.

S-ar putea să mai treacă ani buni până când oamenii vor pune piciorul pe Marte, dar în acest moment orice poate păși într-o călătorie pe Planeta Roșie fără să părăsească, de fapt, confortul casei sale.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a creat un videoclip impresionant în care prezintă un crater înghețat de pe Marte, numit Korolev. Zborul pe deasupra craterului a fost filmat folosind camera special care să surprindă toate detaliile.

Localizat în partea nordică a Planetei Roșii, depresiunea se întinde pe o suprafață de mai bine de 82 de kilometri și are o adâncime de 1,6 km. Întreg craterul este acoperit cu un strat foarte gros de gheață.

Videoclipul începe o imagine a întregii planete, urmând apoi să prezinte în detaliu carterul Korolev.

„Filmul a fost creat folosindu-ne de imaginile procurate cu ajutorul unei camera special, HRSC (high resolution stereo camera), montată pe Mars Express”, se arată într-un comunicat emis de ESA.

„Imaginile de tip mosaic combină datele de la HRSC pentru a oferi o imagine cât mai clară”, se mai menționează.

Imaginile obținute cu ajutorul High Resolution Stereo Camera (HRSC), au o rezoluție de 21 de metri per pixel. Aceste cinci imagini au fost alăturate pentru a crea un mozaic și s-a aplicat o corecție de culoare pentru ca acesta să arate așa cum ar apărea pentru ochiul uman. Pentru a ajunge la rezultatul final, imaginile HRSC au fost combinate apoi cu informații topografice despre crater și zona din jurul săi, ceea ce a permis ca imginile să poată fi redate într-o animație tridimensională.

De când au fost publicate, imaginile cu Planeta Roșie, devenită „albă”, au făcut înconjurul lumii, oamenii fiind pur și simplu fermecați de „forma de relief” existentă în spațiu. Deși nu vom ajunge prea curând pe Marte, momentan ne putem bucura de astfel de descoperiri făcute publice, scrie Dailymail.