Amănuntele, căci în cazul despre care vom aminti, este vorba de amănunte, mai sunt uitate de către martori o dată cu trecerea timpului sau se mai rătăcesc hârtii de prin dosar… Nu degeaba se spune că timpul le rezolvă pe toate.

În cazul Alexandru Gâzdac, omorât cu focuri de armă de către un poliţist începător de la Secţia 5, amănuntele sunt extrem de importante. Pentru că ele pot face diferenţa dintre vinovăţie şi nevinovăţie, dintre legal şi ilegal, dintre corect şi incorect. Este, repetăm,vorba despre viaţa unui om.

Victima, cu maşina în poarta Guvernului

Alexandru Gâzdac era un rebel fără cauză. Unul dintre sutele pe care îi vedem pe la mitinguri de orice fel şi care, de foarte multe ori, habar nu au pentru ce a fost organizată manifestaţia. Văd lume adunată, steaguri, pancarte şi participă şi ei. Gâzdac însă a făcut ceva mai mult. Un gest de revoltă, sau un mesaj de solidaritate, nici el nu a ştiut să explice prea bine. A intrat cu maşina pe spaţiul verde către poarta clădirii Guvernului din Piaţa Victoriei.

La momentul respectiv, era beat. Felul în care şi-a explicat gestul, a fost unul cu totul incoerent: „Gestul în sine nu a avut nicio legătura cu mesajul transmis. E ceva separat şi a vrut să atragă atenţia asupra mesajului. Au fost două lucruri care n-au avut practic legătură între ele. Mesajul a fost unul foarte simplu. A fost un mesaj care a vrut să transmită oamenilor simpli detaşare faţă de violenţă şi solidaritate crescută faţă de cetăţenii României şi a fost un mesaj care să vină cumva cu lucrurile care merg bine în ţara asta”,

Ce să înţelegi din asta? Că a vrut să dărâme gardul Guvernului, ca să se vadă că există lucruri care merg şi bine în ţara asta. Şi tot dărâmarea gardului însemna, în mintea lui, un mesaj împotriva violenţei şi pentru apropierea dintre oameni. Alexandru Gâzdac avea probleme mintale. Acest fapt este dovedit şi de documente. Lucrase la o televiziune, dar fusese dat afară pentru repetate acte de indisciplină.

Cam aceasta este victima. Un bărbat încă tânăr, 37 de ani, cu evidente probleme psihice, care mai şi bea. Şi, după cum au dovedit percheziţiile făcute la domiciliul său, unde a fost găsită Marijuana, se şi droga.

Rănirea a doi poliţişti

În dimineaţa de 22 aprilie 2020, în jurul orelor 4 dimineaţa, un apel la 112 anunţa că un bărbat, aflat numai în lenjerie intimă, umblă prin complexul hotelier „Monte Carlo”. Face scandal, ameninţă. Şi mai grav era că bărbatul, care nu părea întreg la minte, era şi înarmat cu câteva obiecte contondente, printre care şi o foarfecă.

Imediat la faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie, care a încercat să-l reţină. La vederea poliţiştilor, Gâzdac a devenit şi mai nervos, l-a rănit cu foarfeca pe unul dintre poliţişti, după care a luat-o la fugă în sus pe scări. A fost prins la etajul al 13-lea. Unde poliţiştii au folosit armamentul din dotare.

De aici se complică lucrurile. Alexandru Gâzdac a fost împuşcat mortal.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE