Ce riști dacă mergi la culcare după „ora de aur”. Avertismentul medicilor este îngrijorător

Sursa foto:EVZ

Oamenii de știință au descoperit că există o legătură între ora de culcare și atacurile de cord sau accidentul vascular cerebral, în special la femei. Cei care stau până târziu seara sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi.

A merge la culcare între orele 22 și 23 în fiecare noapte reduce riscul de a face boli de inimă cu până la 25%, susține studiul. Numită şi „Ora de aur”, aceasta trebuie respectată cu strictețe pentru a evita îmbolnăvirea.

Studiul efectuat de Universitatea din Exeter arată că a merge la culcare după miezul nopții poate afecta inima, deoarece perturbăm ceasul natural al corpului. Studiul a analizat datele a peste 88.000 de adulți cu vârsta cuprinsă între 43 și 74 de ani.

Participanții au purtat instrumente de urmărire la încheietura mâinii timp de o săptămână pentru a monitoriza la ce oră au adormit și s-au trezit și au răspuns, de asemenea, la întrebări despre stilul lor de viață.

Acest lucru a fost comparat cu dosarele lor medicale cu cinci ani în urmă care detaliază cazuri de boli de inimă, atacuri de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

Cea mai scăzută rată a problemelor cardiace a fost la cei care s-au culcat între orele 22:00 și 22:59 în fiecare noapte.

Persoanele care s-au culcat după miezul nopții au avut o șansă cu 25% mai mare de a dezvolta probleme cardiace. Și să te culci înainte de 22:00 a fost legat de un risc cu 24% mai mare, în timp ce ratele au fost cu 12% mai mari la cei care s-au culcat între 23:00 și miezul nopții.

Cercetarea, publicată în European Heart Journal, a concluzionat că încurajarea oamenilor să mențină o oră regulată de culcare ar putea ajuta la prevenirea cazurilor de boli de inimă la „cost minim”.

Autorul principal, Dr. David Plans, a spus: „Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcționării fizice și mentale. Rezultatele sugerează că orele de culcare devreme sau târziu pot avea mai multe șanse să perturbe ceasul corporal, cu consecințe negative pentru sănătatea cardiovasculară”.

Dr. Plans a spus: „Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al organismului, iar abaterile pot fi dăunătoare sănătății. Cea mai riscantă oră a fost după miezul nopții”.

Femeile, cele mai afectate

Studiul a constatat că legătura dintre ora de culcare și riscul de boli de inimă a fost cea mai puternică în rândul femeilor, ceea ce se poate datora diferențelor hormonale și menopauzei. Bărbații care stăteau după miezul nopții nu au suferit reacții adverse, deși cei care s-au culcat înainte de ora 22 au avut mai multe șanse de a avea probleme cardiace.

Dr Plans a spus: „În mod alternativ, vârsta mai înaintată a participanților la studiu ar putea fi un factor de confuzie, deoarece riscul cardiovascular al femeilor crește după menopauză – ceea ce înseamnă că ar putea să nu existe o diferență în puterea asocierii dintre femei și bărbați”.

Cercetările arată că scăderea nivelului de estrogen după menopauză crește riscul femeilor de boli de inimă. Studiul spune că încurajarea oamenilor să se culce înainte de ora 23:00 ar putea reduce riscul de boli de inimă pentru milioane de oameni.

Bolile cardiace și circulatorii cauzează unul din patru decese în Marea Britanie - aproximativ 160.000 de decese în fiecare an și aproximativ 7,6 milioane de britanici trăiesc cu boli de inimă, relatează dailymail.