Ce riscuri implică alegerea constatării amiabile de accident
- Adam Popescu
- 16 noiembrie 2010, 17:50
Peste 50% din dosarele de daună avizate în acest an au fost deschise în baza formularelor de constatare amiabilă. Procedura pare mai puţin birocratică, însă uneori se poate dovedi greoaie.
În cazul unui accident uşor, care nu s-a soldat cu victime sau cu lovirea mai multor maşini, aveţi posibilitatea să încheiaţi o constatare ami abilă, prin care să scutiţi timpul pierdut pe la uşile secţiilor de poliţie.
Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurări, peste 55% din dosarele de daună avizate în acest an pe baza RCA au fost deschise în baza formularelor de constatare amiabilă de accident. Procedura e mai puţin birocratică, însă sunt cazuri în care recuperarea banilor de la asigurări poate fi întârziată cu lunile pe motiv că actele depuse nu sunt în regulă sau pentru că accidentul pare suspect.
Asigurătorul poate face investigaţii în orice situaţie
"Doi conducători auto implicaţi într-un accident din care au rezultat numai daune materiale şi numai la propriile maşini au dreptul să aleagă: fie folosesc formularul de constatare amiabilă, fie se adresează poliţiei. În cazul în care şoferii implicaţi în accidentul rutier nu ajung la o înţelegere, se pot adresa poliţiei, ca şi până acum", detaliază Catrinel Frîncu, director al Direcţiei Comunicare şi Relaţii Mass-Media de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Deşi autorităţile susţin că procedura constatării amiabile se aplică cu succes de foarte mult timp în majoritatea statelor europene, la noi încă are sincope: mulţi şoferi se plâng de faptul că deschiderea unui dosar de daună durează prea mult sau că sunt acuzaţi că şi-au înscenat propriile accidente.
Specialiştii CSA susţin însă că formularul de constatare amiabilă nu "lărgeşte mâna" asigurătorului să învinuaiască un şofer că şi-a înscenat accidentul, dar nici nu-l strâmtorează.
"Indiferent de protocolul ales (fie prin procesverbal al poliţiei, fie prin formularul de constatare amiabilă), societatea de asigurare are dreptul, ca şi până acum, să facă propriile investigaţii cu privire la accident, dacă suspectează că ar fi ceva în neregulă, chiar dacă dauna ar fi avizată printr-un proces-verbal al poliţiei. Nu poate fi vorba despre faptul că asigurătorul profită de constatare şi nu plăteşte daunele", spune Catrinel Frîncu.
"Faceţi constatare, însă bazaţi-vă şi pe dovezi proprii"
Pentru a evita bănuieli din partea asigurătorului este bine să aveţi propriile dovezi ale accidentului, recomandă un şofer care cu greu şi-a recuperat banii după un accident în care nu a fost vinovat. "E bine să faci constatare amiabilă, dar trebuie să fii acoperit de probe pentru că e posibil ca asigurătorul şoferului vinovat să nu te creadă că accidentul a avut loc. E bine să fotografiezi accidentul pentru că 90% din dovezi se bazează pe poze", recomadă Augustin Apostol. EXEMPLU
Dosar de daune întârziat din cauza şoferului vinovat
Bucureşteanul Gheorghe Gherman a avut un accident cu un TIR în luna septembrie, în zona Sinaia. Pentru a evita aglomeraţia de la poliţie, a fost de acord să facă o constatare amiabilă.
După aproape două luni de la accident, şoferul vinovat nu a depus actele necesare la compania de asigurări, aşa că cel nevinovat nu şi-a putut repara maşina. Reprezentanţii firmei implicate, Carpatica Asigurări, susţin că situaţia a fost cauzată de faptul că formularul de constatare amiabilă nu a fost completat corespunzător.
"Şoferul TIR-ului nu a depus declaraţia de accident"
"După mai bine de o lună de la accident, şoferul TIR-ului nu s-a prezentat la agenţia asigurătoare din localitatea în care domiciliază pentru a depune declaraţia de accident, drept pentru care mie nu mi s-a deschis dosarul de daune şi nici nu mi s-a eliberat documentul în baza căruia să pot duce autoturismul în service în vederea reparării", ni s-a plâns bărbatul.
Reprezentaţii firmei de asigurări incriminate, Carpatica, spun că şoferul "s-a prezentat la centrul de daună din Bucureşti în vederea deschiderii unui dosar de daună, însă nu a putut pune la dispoziţie documentele necesare avizării unei daune, în speţă, formularul de constatare amiabilă completat de ambii conducători auto. Ulterior, personalul companiei de asigurări i-a prezentat domnului Gherman condiţiile necesare deschiderii unui dosar de daună, mai precis formularul de constatare amiabilă complet şi corect completat", explică Alina Pascariu, director la Departamentul de marketing al Carpatica Asigurări.
În plus, compania l-a contactat pe şoferul vinovat şi a rămas să se prezinte la sediul companiei pentru completarea corespunzătoare a actelor necesare. După ce reporterii EVZ s-au interesat de caz, şoferul nemulţumit a fost chemat şi i s-a deschis dosarul de daune. REGULI
Formularul trebuie completat corect şi semnat de ambele părţi
"Depunerea formularului Constatare amiabilă de accident de către oricare dintre cele două părţi implicate reprezintă avizare de daună şi obligă asigurătorul să deschidă dosarul de daună şi să efectueze constatarea pagubelor", potrivit articolului 13 din Norma privind utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident. Atât timp cât formularul a fost completat corect şi semnat de ambele părţi, asigurătorul nu poate refuza deschiderea dosarului de daună.
"În aceste condiţii, dacă asigurătorul nu-şi îndeplineşte obligaţiile, consumatorul are posibilitatea de a sesiza Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, instituţie abilitată să facă verificări şi să aplice sancţiuni contravenţionale în acest domeniu", explică Mihai Titichi, şef Serviciu juridic la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.