Ce RISCĂ cei care nu-şi plătesc la timp facturile la utilităţi şi FURĂ apă sau căldură
- Teodora Cimpoi
- 27 noiembrie 2016, 13:24
Cine nu achită la timp facturile la utilităţi va fi executat silit. Mai mult, datornicii nu vor mai avea dreptul să se apere în instanţă. Asta arată noua lege a utilităţilor publice, publicată în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare sâmbătă. Totodată, sunt reduse termenele de plată şi au fost prevăzute pedepse pentru cei care fură apă sau agent termic din sistemul public de alimentare, potrivit documentului consultat de EVZ.
Documentul prevede că aceia care nu-și achită la timp facturile pentru serviciile de alimentare cu apă, căldură, canalizare sau salubrizare riscă să fie executaţi silit. În plus, în lege este precizat că numărul de zile în care consumatorul poate să îşi plătească facturile se ridică la 15 zile calendaristice.
Avocaţii nu susţin modificările pentru că nu dau posibilitatea consumatorului de se apăra într-un proces în istanţă, cum era până de curând, transmite Realitatea TV.
Astfel, potrivit Legii nr. 225/2016 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, “factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu".
La utilităţi publice sunt încadrate: alimentarea cu apă; canalizarea şi epurarea apelor uzate; colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale; alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităţilor; iluminatul public; transportul public de călători.
Astfel, persoanele care nu-și achită la timp facturile pentru aceste servicii vor putea fi executate silit fără să mai fie necesară acționarea lor în justiție.
De asemenea, se modifică termenul de facturare şi de plată:
"Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data emiterii facturii."
În Legea veche, forma era aceasta: “Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile lucrătoare de la data primirii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data primirii facturii.”
Totodată, noua lege prevede: “Constituie infracţiune în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se pedepseşte potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt săvârşite cu intenţie, următoarele fapte: a) furtul de apă din sistemul public de alimentare cu apă; b) furtul de agent termic din sistemul de alimentare cu energie termică."