Ce preşedinte vor francezii: Hollande îi cam dezamăgeşte

Ce preşedinte vor francezii: Hollande îi cam dezamăgeşte

Deşi sondajele arată că l-ar învinge categoric pe Nicolas Sarkozy în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, candidatul socialist este dorit la Elysée de doar 38% dintre alegători.

Dacă turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa nu ar fi programat pe 6 mai, ci duminică, socialistul François Hollande l-ar zdrobi pe actualul şef al statului, Nicolas Sarkozy, potrivit celor mai recente sondaje de opinie, scrie cotidianul "Le Monde". Circa 59% dintre cei chestionaţi ar vota cu Hollande, arată barometrul lunar realizat de Institutul Ipsos, în perioada 13-14 ianuarie. Într-un alt sondaj, marca IFOP, principalul rival al lui Nicolas Sarkozy este cotat cu 56,6% din intenţiile de vot. Intenţia de vot şi "dorinţa de victorie" Doar François Mitterrand stătea la fel de bine ca Hollande înaintea alegerilor prezidenţiale. Pe 12 ianuarie 1988, primul avea, în sondaje, un scor de 57%. Cu aproximativ trei luni înaintea primului tur de scrutin, care se va desfăşura pe 22 aprilie, Frédéric Dabi, director în cadrul IFOP, avertizează însă că socialistul Hollande a început să piardă teren. "Trebuie făcută distincţia între intenţia de vot şi dorinţa de victorie. În 1988, poziţia lui Mitternad era solidă la ambele capitole. Astăzi, există un decalaj între intenţiile de vot uluitoare de care beneficiază Hollande şi dorinţa de victorie", avertizează Dabi. Astfel, între 12 şi 18 ianuarie, segmentul de electorat care a declarat că îşi doreşte o victorie a lui Hollande la prezidenţiale a scăzut de la 43% la 38%. În acelaşi timp, 24% dintre cei chestionaţi au spus că nu ar vota nici cu Hollande, nici cu Sarkozy, potrivit barometrului cotidian IFOP/Fiducial. Asta arată că scepticismul alegătorilor francezi faţă de clasa politcă se accentuează. Circa 36% dintre respondenţi au fost de părere că atât François Hollande, cât şi Nicolas Sarkozy sunt incapabili să implementeze o politică socială eficientă. François Hollande mai are şi o altă problemă. Popularitatea centristului François Bayrou este în creştere şi, conform unor sondaje recente, între 11% şi 15% dintre cei chestionaţi au declarat că îl vor vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale. O sursă din Partidul Socialist a declarat, pentru cotidianul "Le Monde", că Hollande a cerut explicit echipei sale de campanie să-l atace pe Bayrou. Acesta urmează să fie criticat, în special, pentru intenţia sa de a creşte taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu 2%, a adăugat sursa citată.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/TCutdnZuhP0?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 43% dintre francezi cred că Hollande şi Sarkozy nu au soluţii pentru problema datoriei şi a deficitului public. Citiţi şi:

  • Franţa electorală, scena loviturilor sub centură
  • Sondaj în Franţa: Hollande ar câştiga prezidenţialele, dar Sarkozy a crescut cu 2%
  • Fotbalistul Eric Cantona vrea să candideze la alegerile prezidențiale din Franța

Ne puteți urmări și pe Google News