Ce poți face cu lumânarea de botez. Puține persoane știu că nu trebuie păstrată foarte mult timp

Ce poți face cu lumânarea de botez. Puține persoane știu că nu trebuie păstrată foarte mult timp

Lumânarea de botez aprinsă în timpul ceremoniei semnifică Lumina lui Hristos care este considerat Lumina Lumii. Puține persoane știu ce pot face cu această lumânare, după ce evenimentul s-a încheiat. Este o veche tradiție.

Tradiția spune că lumânarea de botez este primul dar adus de copil pe lume cu ajutorul nașilor și lui Dumnezeu. Este recomandat ca această lumânare să fie realizată din ceară pură. Ceara simbolizează curăția și puritatea albinelor și reprezintă un model de urmat pentru credinciosul botezat. Credința populară spune că această curăție specifică albinelor o va purta și bebelușul pe tot parcursul vieții.

Lumânarea de botez trebuie să fie împodobită. Oamenii, în trecut, o ornau cu flori și busuioc, mai ales, dacă o fată era botezată. Lumânarea era înconjurată cu o crâșmă, o bucată de pânză albă care se folosește pentru ca bebelușul să fie înfășurat de nașă imediat după ce este scos din cristelniță. Tradiția spune că această crâșmă trebuia să fie lungă cât înălțimea unui om cu mâna ridicată și trebuie dăruită doar de nași.

În caz contrar, copilul riscă să ajungă gol pe lumea cealaltă. Acest obicei este păstrat și în prezent. Crâșma din zilele noastre este o bucată de tul sau batist care se pune înconjurul lumânării. Crâșma reprezintă nevinovăția. „Nu se cuvine a ţine focul cu mâna goală, şi de aceea se pune un cumaş de rochie sau un şeluţ”, spune o datină românească.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce poți face cu lumânarea de botez

Lumânarea de botez poate să fie dusă în diferite lăcașuri de cult pentru a fi utilizată la confecționarea altor lumânări. Unele persoane aleg să o păstreze în propria casă. În acest caz, preoții le recomandă părinților să o aprindă de fiecare dată când merg cu bebelușul la împărtășit. Lumânarea de botez poate fi aprinsă în casă în caz de nevoie sau când familia este fericită.

Un obicei în rândul părinților și nașilor este de a aprinde lumânarea la fiecare aniversare a copilului. Tradiția spune că atunci când este creștinată o fată, lumânarea trebuie să stea aprinsă timp de trei zile în casă pentru ca micuța să aibă parte de un soț bun. De asemenea, unele persoane aleg să ardă lumânarea în primele șase săptămâni de la eveniment pentru ca bebelușul să se căsătorească ușor la vârsta maturității, potrivit Libertatea.ro.