Ce pot păți șoferii care au ITP-ul mașinii expirat. Amenda este cea mai mică problemă

Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie în România Șoferii care sunt prinși că circulă pe drumurile publice fără a avea ITP valabil primesc amenzi usturătoare, dar și multe alte sancțiuni.

Inspecţia tehnică periodică trebuie făcută regulat la anumite perioade în funcție de vechimea autoturismul. Mașina este verificată din punct de vedere tehnic, dar și estetic. În cazul în care sunt descoperite probleme, ele trebuie rezolvate pentru ca dreptul de circulație să fie prelungit.

Astfel, pentru maşinile mai vechi de 12 ani, inspecţia tehnică periodică se face în fiecare an, pentru cele cu o vechime între 3 şi 12 ani, se face o dată la doi ani, iar pentru autorismele noi, prima inspectie se face la trei ani de la cumpărarea mașinii. În cazul autovehiculelor de transport persoane inspecția tehnică periodică se face la fiecare șase luni.

Sancțiuni mari

Costul unei inspecții periodice este între 120 și 200 de lei în cazul autoturismelor și poate ajunge la 250 de lei în cazul unui microbuz sau al unei dube. În cazul motocicletelor și mopedelor aceasta costă între 80 și 100 de lei.

ITP-ul este obligatoriu în România, iar șoferii care sunt prinși că circulă fără să aibă inpecția făcută primesc o amendă între 9 și 20 de puncte, adică între 1.305 şi 2.900 lei. De asemenea, dreptul de circulație este suspendat, iar poliția confiscă talonul și plăcuțele de înmatriculare. Mașina trebuie transportată pe platformă până la service. Autoturismul nu va mai putea circula, decât după efectuarea inspecției tehnice periodice, potrivit antena3.ro.

Reguli dure și la RCA

De asemenea, șoferii care nu încheie o poliță RCA sunt sancționați drastic. Dacă sunt prinși că circulă fără a avea asigurare RCA valabilă, șoferii pot primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Cuantumul este unul destul de mare, dar sancțiunile nu se opresc aici.

Potrivit Legii 132/2017, oamenii legii pot reține, în timpul controlului, certificatul de înmatriculare al mașini, dar și plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Șoferii vor primi în schimb o dovadă care să înlocuiască documentele sau plăcuțele reținute, dar aceasta nu le dă dreptul să circule până când nu rezolvă problema.

Aceeași lege mai prevede că, dacă în 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, proprietarul mașinii nu prezintă dovada că a plătit asigurarea, autoturismul poate fi efectiv radiat de către Poliția Rutieră.