Republica Moldova. Noul Cod Funciar impune și noi reguli în cazul terenurilor agricole lăsate în paragină. Guvernul a aprobat un proiect care va permite primăriilor să dea în arendă agenților economici câmpurile ce nu sunt prelucrate timp de 2 ani succesiv.
Primăria îți preia terenul dacă nu îl îngrijești
Conform noilor prevederi, dacă un teren agricol nu este întreținut timp de doi ani, autoritățile locale îl vor administra și îl vor oferi în arendă. Executivul a aprobat un Regulament în acest sens.
„În cazul în care proprietarul terenului nu va fi identificat, autoritatea locală va putea administra terenul. Îl va transmite în arendă (prin negocieri directe sau licitație). Plata pentru arenda terenului neîntreținut va fi depozitată pe un cont al primăriei. Va fi transferată proprietarului terenului din data desfacerii contractului. Din această sumă fiind reținute doar costurile administrative ale primăriei pentru transmiterea terenului în arendă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Responsabilii mai explică și avantajele pentru natură.
„Terenurile neîngrijite atrag dăunători, care se răspândesc rapid pe suprafețele din vecinătate, afectând recoltele celorlalți agricultori. Consider că este esențial să ne asigurăm că terenurile agricole sunt utilizate în mod responsabil și nu rămân neîngrijite”, susține secretarul de stat, Vasile Șarban.
Impozite mai mari pentru proprietarii terenurilor neprelucrate
În luna iulie curent, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025. Documentul permite autorităților locale să majoreze impozitul pe bunuri imobiliare și cel funciar cu până la 300%. Este vorba despre clădirile și terenurile intravilane neîngrijite, precum și terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutivi.
În prezent, în Republica Moldova sunt 300 de mii de hectare de terenuri agricole neprelucrate. Cele mai multe, sunt situate în centrul țării - peste 115 mii de hectare.
Conform expertului economic, Veaceslav Ioniță, în 2024, Republica Moldova va pierde aproximativ 8 miliarde de lei din cauza că terenuri extinse sunt lăsate în paragină.